Burgery z soczewicy z pikantnym sosem śliwkowym

Pozostając pod dużym wrażeniem filmu „Fast Food Nation” oraz dokumentu „Korporacyjna żywność” (gorąco zachęcam do zapoznania się z moim przeglądem wszelkiego typu filmów związanych z kulinariami, dostępnym TUTAJ), postanowiłam zrobić burgery wegetariańskie. Co prawda miałam troszkę inny pomysł – zweryfikował go brak jednych produktów oraz obecność drugich. Wyszło coś ciekawego, słodkiego, sycącego i innego! Produkty firmy PATAK’S – jeśli ich nie posiadamy – można zastąpić rozgniecionym czosnkiem. Oczywiście zachęcam do kreatywności!;)

SKŁADNIKI:

PIKANTNY SOS ŚLIWKOWY:

– 450 g mrożonych śliwek (polecam Hortex)

– 2 łyżki cukru

– szczypta pieprzu cayenne

BURGERY Z SOCZEWICY:

– 250 g soczewicy czerwonej

– 25 g kiełków brokułu (polecam Vital Fresh dostępny TUTAJ)

– 60 g rukoli (polecam Vital Fresh dostępny TUTAJ)

– 120 g hummusu w trzech smakach Vital Fresh (dostępnego TUTAJ)

– łyżeczka pikli czosnkowych PATAK’S (mieszkańcy Zakopanego dostaną je tylko TUTAJ)

– łyżeczka słodkiego chutney z mango PATAK’S (mieszkańcy Zakopanego dostaną je tylko TUTAJ)

– odrobina startego żółtego sera (jaki akurat mamy)

– łyżeczka koncentratu pomidorowego

– kilka kropli sosu sojowego (polecam Kikkoman)

– trochę bułki tartej

– bułki na burgery

– olej (najlepiej rzepakowy) do podsmażenia

PRZYGOTOWANIE:

PIKANTNY SOS ŚLIWKOWY:

Rozmrożone śliwki gotować z cukrem i pieprzem cayenne ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu. Potem zmiksować na jednolitą masę.

BURGERY Z SOCZEWICY:

Soczewicę gotować w lekko osolonej niewielkiej ilości wody tak, żeby nie przywarła, ok. 13 minut. Odcedzić, połączyć z resztą składników i formować w dłoniach kotlety. Podsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Przekroić bułki na burgery, posmarować na dole sosem śliwkowym, położyć burger, przykryć wierzchnią warstwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika (lub garnka, który piecze) na ok. 5 minut. Podawać z ciepłym sosem śliwkowym w miseczce obok!;)

Reklamy

One thought on “Burgery z soczewicy z pikantnym sosem śliwkowym

  1. Pingback: Burgery z soczewicy z pikantnym sosem śliwkowym | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s