Bazyliowo-czosnkowo-serowe paluchy pizzowe

Bazyliowo-czosnkowo-serowe paluchy pizzowe to szybka przekąska, którą niedawno wymyśliłam. Jej bazą jest ciasto pizzowe. Paluchy idealnie sprawdziły się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałym ich dopełnieniem są dwa sosy podane na zimno: pomidorowy i czosnkowy. Danie może stanowić przystawkę przed wszelkimi potrawami kuchni włoskiej. Z pewnością podbije serca zaproszonych gości na każdym organizowanym przez nas przyjęciu!;)

SKŁADNIKI:

– 30 dag mąki pszennej

– 1 opakowanie droższy suszonych (7 g)

– 3/4 szklanki ciepłej wody (187 ml)

– łyżeczka soli

– 2 łyżki oliwy

– 3 ząbki czosnku

– 20 dag startego żółtego sera (polecam Goudę – najtańsza TUTAJ)

– listki z połowy doniczki świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE:

Połączyć mąkę, drożdże, sól, ciepłą wodę i oliwę w misce i dobrze wymieszać. Potem wyrabiać ciasto ok. 10 minut, aż przestanie się kleić (jeśli trzeba, podsypać trochę mąką) i zostawić pod materiałowym przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po ich upływie dodać do ciasta rozgnieciony czosnek, starty ser i bazylię i porządnie wymieszać rękami. Przełożyć ciasto na stolnicę i uformować z niego – nie używając wałka – dłuższy i w miarę płaski prostokąt. Pokroić go w cienkie paski. Każdy pasek złożyć na pół i skręcać cienki rulon, a potem przeciąć go znów na pół. Sam sposób formowania naszych paluchów i ich finalny kształt zależy oczywiście od naszej inwencji. Włożyć wszystko do rozgrzanego piekarnika (lub garnka do pieczenia) na ok. 15 minut. Po 7 minutach pieczenia obrócić nasze paluchy na drugą stronę. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawać koniecznie z dwoma sosami na zimno: pomidorowym i czosnkowym!;)

Pyszna pizza

Reklamy

One thought on “Bazyliowo-czosnkowo-serowe paluchy pizzowe

  1. Pingback: Bazyliowo-czosnkowo-serowe paluchy pizzowe | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s