Buraki z czosnkiem po grecku (παντζάρι με σκόρδο)

Nie będzie to przepis; raczej sposób zaserwowania ugotowanych buraków na zimno – znakomitego dodatku do dań głównych, zwłaszcza mięsnych. Potrawa jest porażająco łatwa i niesłychanie smaczna. Do tej pory zetknęłam się z nią jedynie w Grecji. Idealnie komponuje się z jagnięcymi (παϊδάκια αρνίσια) lub wieprzowymi kotlecikami z kością. W prostocie siła!;)

SKŁADNIKI:

– 2 – 3 średnie buraki

– 1 – 2 ząbki czosnku

– oliwa z oliwek

– ocet balsamiczny

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Buraki porządnie umyć, nie obierając i wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody. Gotować ok. 50 minut. Po ugotowaniu je wyjąć, poczekać, aż wystygną, zdjąć skórkę obieraczką i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Zmieszać świeżo wyciśnięty czosnek z oliwą, octem, solą i pieprzem i polać powstałym sosem letnie buraki!;)

Advertisements

3 thoughts on “Buraki z czosnkiem po grecku (παντζάρι με σκόρδο)

  1. Pingback: Kotleciki schabowe à la jagnięce z kością | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s