Tortille faszerowane łososiem w aksamitnym sosie serowym na winie z czerwonym kawiorem i koperkiem

Mimo że kiedyś sobie postanowiłam, że placki tortilli do jakiegokolwiek dania, w którym będę je chciała wykorzystać, przygotuję sama, będąc wczoraj po pracy w sklepie i szukając czegoś na nieskomplikowany obiad, nieopatrznie spojrzałam na gotowe placki tortilli, co wywołało w mojej głowie lawinę myśli i wyłoniło z nich smak, na który zdecydowanie miałam ochotę. Mocny, głęboki, szlachetny sos serowy z delikatnym, podsmażonym łososiem, którego aromat podkręcił czerwony kawior i świeży koperek. Kiedy w domu odkryłam zachomikowaną resztkę białego wina, o którym zdążyłam już dawno zapomnieć, wszystko ułożyło się w fantastyczną, aromatyczną całość. Placki kiedyś na pewno zrobię własnoręcznie, teraz dość istotny był dla mnie po prostu czas przygotowania dania. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę. Oczywiście sam sos np. zapieczony z makaronem to też doskonały pomysł na elegancki, wykwintny obiad!;)

SKŁADNIKI:

– 200 g sera Red Cheddar (polecam Kerrygold) w kawałku

– 100 g sera gouda w kawałku

– 100 g topionego sera cheddar

– 50 g sera pleśniowego typu Lazur (najtańszy i bardzo dobry dostaniemy TUTAJ)

– 3 łyżki serka Philadelphia

– cukinia

– 2 ząbki czosnku

– surowe jajko

– pęczek koperku

– 100 ml białego wina wytrawnego (polecam znakomite Brise de France Chardonnay)

– 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego Tolonis (więcej produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– masło klarowane

– ok. 20 dag surowego łososia

– 3 łyżki czerwonego kawioru

– sos sojowy Kikkoman

– kilka kropli soku z cytryny

– 4 tortille (placki)

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię umyć, pokroić w kostkę bez obierania i podsmażyć na klarowanym maśle. Na końcu smażenia odrobinę posolić i przełożyć do miski. W garnku do dwóch roztopionych łyżek masła klarowanego wrzucić starte dwa żółte sery (cheddar i goudę), topiony cheddar, kawałki sera pleśniowego oraz wino i energicznie zamieszać. Powoli dodawać serek Philadelphia i wyciśnięte ząbki czosnku. Doprowadzić na wolnym ogniu do wrzenia, cały czas mieszając. Do powstałego sosu wrzucić cukinię, 2 łyżki kawioru, drobno posiekany pęczek koperku, kilka kropli sosu sojowego i rozbełtane surowe jajko. Na patelni podsmażyć masło klarowane, skropić je sokiem z cytryny, podlać sosem sojowym, wrzucić łyżkę kawioru i podsmażyć na tym pokrojonego w kostkę łososia. Smażyć kilka minut, aż się zetnie i połączyć z sosem. Na końcu dodać 3 łyżki jogurtu greckiego, zamieszać i dusić 5 minut. Gotowy farsz ułożyć na ⅓ powierzchni placków tortilli i delikatnie zawinąć w rulon, zaczynając od strony, na którą nałożyliśmy farsz. Tortille zawinąć w folię aluminiową (każdą osobno) i włożyć do piekarnika na 10 minut. Przed podaniem przekroić tortille w poprzek na dwie części!;)

Reklamy

5 thoughts on “Tortille faszerowane łososiem w aksamitnym sosie serowym na winie z czerwonym kawiorem i koperkiem

    • Bardzo dziękuję 😉 Rzeczywiście sery podkręciły smak. Był z jednej strony mocny i zdecydowany, a z drugiej ciągle szlachetny i delikatny! 😉 Polecam wypróbowanie! 😉

  1. Pingback: Tortille faszerowane łososiem w aksamitnym sosie serowym na winie z czerwonym kawiorem i koperkiem | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s