Pomarańczowo-cytrynowy sok zagęszczony z miętą

Popularny malinowy sok zagęszczony jest zawsze dobrym pomysłem, ale może się trochę znudzić, dlatego wymyśliłam własny, domowy sok zagęszczony z pomarańczy i cytryn z dodatkiem aromatycznej mięty. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i pyszny nie tylko, jako dodatek do herbaty, ale także jako orzeźwiający napój po rozcieńczeniu z zimną wodą lub ciepłą!;)

SKŁADNIKI:

– 1 kg pomarańczy

– 1 kg cytryn

– oberwane i umyte drobniusieńko pokrojone listki z połowy doniczki mięty

– 2 opakowania cukru żelującego 2:1

– 100 g miodu (najtańszy i bardzo dobry dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Umyć pomarańcze i cytryny, wycisnąć z nich sok. Sok z pomarańczy, jeśli nie mają pestek, polecam wlać z miąższem, a sok z cytryn odcedzić. Przelać wszystko do garnka i zagotować. Dodać cukry żelujące, miód i miętę i dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając. Gotowy gęsty sok przelać przez lejek do umytych i wyparzonych szklanych butelek, zakręcić i postawić na chwilę do góry nogami (wekowanie), żeby się zassały. Syrop nadaje się do spożycia już następnego dnia. Zawekowane butelki przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w spiżarce.

Advertisements

One thought on “Pomarańczowo-cytrynowy sok zagęszczony z miętą

  1. Pingback: Pomarańczowo-cytrynowy sok zagęszczony z miętą | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s