Francuska zupa cebulowa na białym winie

Przepisy na zupę cebulową na moim blogu są już dwa (zupa cebulowa oraz krem serowo-cebulowy), jednak – ponieważ od przybytku głowa podobno nie boli – dziś podzielę się trzecim! Nie różni się może diametralnie od pierwszego, ale obecność białego wina i czosnku subtelnie zmienia smak. Polecam też troszkę inne grzanki – sprawdziły się doskonale!;)

SKŁADNIKI:

– 5 cebul czosnkowych

– świeże oregano

– zioła prowansalskie

– 2 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 3 ziarna ziela angielskiego

– 5 ziaren pieprzu

– 150 ml białego wytrawnego wina (polecam znakomite Brise de France Chardonnay)

– 400 ml bulionu warzywnego gotowanego ze świeżym lubczykiem

– cztery kromki francuskiego (lub maślanego) chleba tostowego

– kilka plastrów sera Red Cheddar (polecam Kerrygold)

– masło klarowane

– sól

– pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

Na kromki francuskiego chleba tostowego nałożyć cienkie kawałki sera cheddar (tak, żeby pokryły powierzchnię kromek, ale żeby nie było ich za dużo) i pokroić każdą kromkę na 6 prostokątów. Podsmażyć na patelni, nie używając tłuszczu. Smażyć tylko chwilkę, żeby się nie przypaliły i odłożyć do wystygnięcia (i lekkiego wyschnięcia).
Cebule pokroić w piórka i zeszklić na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Przełożyć do garnka, zalać białym winem, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, świeże oregano, zioła prowansalskie i wyciśnięte ząbki czosnku. Dusić ok. 10 minut. Po ich upływie dolać przecedzony bulion warzywny z lubczykiem i wszystko razem gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Przed podaniem wyjąć ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, zmiksować tylko połowę zupy i wymieszać łyżką z częścią niezmiksowaną. Dodać do smaku sól i pieprz.
Grzanki podawać bezpośrednio na talerz z zupą albo oddzielnie, by można je sobie było dokładać. Szybko się rozpuszczają, więc dodać je w ostatniej chwili!;)

Reklamy

3 thoughts on “Francuska zupa cebulowa na białym winie

  1. Pingback: Francuska zupa cebulowa na białym winie | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s