Bataty faszerowane kiełbasą i warzywami z serem

Poniższy przepis to mój autorski pomysł na proste „chłopskie” smaki przełamane słodyczą batatów i szlachetnością papryk!;)

SKŁADNIKI:

– 4 średniej wielkości bataty

– 2 kiełbasy juhaskie

– 9 małych cebulek szalotek

– cukinia

– papryka czerwona

– papryka zielona

– papryka żółta

– garść suszonych pomidorów

– garść świeżej bazylii

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego Tolonis (więcej produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– sól pietruszkowa

– garść świeżego lubczyku

– pieprz

– ok. 15 dag żółtego sera

– masło klarowane

SKŁADNIKI:

Usmażyć umyte i pokrojone w kostkę: cukinię, papryki, suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Zmiksować na jednolitą masę z jogurtem greckim, świeżą bazylią, solą i pieprzem. Zeszklić na maśle klarowanym drobno posiekane cebule szalotki, podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i połączyć to wszystko z pastą warzywną, połową tartego sera oraz świeżym lubczykiem. Umyć i gotować bataty (w całości i w skórkach) ok. 40 minut. Wyjąć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć. Wydrążony miąższ batatów pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, aż zmięknie, a potem połączyć z kiełbasą z szalotką i pastą, podgrzać i – w razie potrzeby – doprawić solą i pieprzem do smaku. Wydrążone bataty wypełnić farszem, a ich wierzch posypać tartym żółtym serem i świeżym lubczykiem!;)

Reklamy

One thought on “Bataty faszerowane kiełbasą i warzywami z serem

  1. Pingback: Bataty faszerowane kiełbasą i warzywami z serem | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s