Sałatka jarzynowa

Często wykorzystujemy włoszczyznę do ugotowania zupy, a potem nie mamy co z nią zrobić, bo zależy nam na efekcie zupy klarownej. Choćby rosół jest dobrym przykładem. Jednym z prostszych sposobów wykorzystania takiej gotowanej włoszczyzny jest zrobienie sałatki jarzynowej. Nic nie zostanie zmarnowane, a bardzo tanio zyskamy znakomite urozmaicenie śniadań i kolacji!;)

SKŁADNIKI:

– ugotowana ze świeżym lubczykiem włoszczyzna z zupy (tacka świeżej lub opakowanie mrożonej)

– puszka zielonego groszku

– jajko na twardo

– 2 umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłka

– 2 pokrojone w kostkę średniej wielkości ogórki kiszone

– kilka łodyg umytej i posiekanej drobno natki pietruszki

– 2 łyżki domowego majonezu (jeśli chcemy sklepowy, to tani i bardzo dobry dostaniemy TUTAJ)

– łyżka śmietany

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Gotowaną włoszczyznę i jajko ostudzić. Jajko pokroić i w kostkę i połączyć z odcedzonym groszkiem, jabłkami, ogórkami kiszonymi, pietruszką, włoszczyzną i majonezem ze śmietaną. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wstawić na minimum pół godziny do lodówki.

Advertisements

2 thoughts on “Sałatka jarzynowa

  1. Pingback: Rosół | jednopalnikowa

  2. Pingback: Sałatka jarzynowa | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s