Kotlety z sera

Niedawno zadane mi pytanie o to, jak przyrządzam kotlety z sera, uświadomiło mi, że być może wrzucenie tak prościutkiego przepisu będzie tu jednak uzasadnione. Niektórzy mogli je robić bardzo dawno i nie pamiętać szczegółów, inni może właśnie stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni i chętnie rzuciliby okiem. Dodanie ziół prowansalskich jest moim pomysłem, który się ostatnio bardzo sprawdził. Można je z powodzeniem zastąpić suszoną bazylią lub/i oregano albo też zupełnie z tego kroku zrezygnować. Ciężko mi podać dokładne proporcje, bo wszystko zależy od liczby kotletów. Danie jest bardzo proste, niewymagające dużych zdolności, szybkie do zrobienia i przede wszystkim bardzo smaczne, a do tego tanie!;)

SKŁADNIKI:

– kilka plastrów (grubość ok. 7 mm) żółtego sera (najbardziej polecam goudę – dobrą i czasem w okazyjnej cenie dostaniemy TUTAJ – liczba plastrów zależna od tego, ile kotletów chcemy zrobić)

– zioła prowansalskie

– mąka pszenna

– 2 surowe jajka

– bułka tarta

– olej

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować trzy talerze (najlepiej głębokie), a następnie nasypać do pierwszego wymieszaną mąkę z ziołami prowansalskimi, do drugiego wbić dwa surowe jajka i wymieszać je na jednolitą masę, a do trzeciego wsypać trochę bułki tartej. Każdy plaster żółtego sera obtoczyć kolejno w mące z ziołami, jajkach i bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron kilka minut, aż się przyrumienią. Doskonałe z ziemniaczanym purée i mizerią!;)

Advertisements

2 thoughts on “Kotlety z sera

  1. Pingback: Kotlety z sera | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Kotlety z jajek | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s