Kotlety z jajek

Kotlety z jajek to kolejne, po kotletach z sera, proste i mało kosztowne danie, równocześnie bardzo smaczne! Możemy je zrobić na bardzo wiele sposobów: zrezygnować z czosnku, zamienić koperek, pietruszkę lub/i lubczyk na świeży szczypiorek albo nie dodawać żółtego sera. Wszystkie warianty są zawsze pyszne, choć ten lubię najbardziej (nie tylko dlatego, że jest mojego autorstwa). Doskonałym dodatkiem jest purée ziemniaczane i mizeria, sałatka z pomidorów albo sałata ze śmietaną i odrobiną cukru. Polecam!;)

SKŁADNIKI:

– 4 ugotowane na twardo jajka włożone w skorupkach na kilka minut pod zimną bieżącą wodę

– jedno surowe jajko

– 2 lekko czerstwe bułki do hot dogów (najtańsze i bardzo dobre dostaniemy TUTAJ)

– 1,5 szklanki mleka

– ok. 10 dag żółtego sera w kawałku (najbardziej polecam goudę – dobrą i czasem w okazyjnej cenie dostaniemy TUTAJ)

– pęczek świeżego, drobno posiekanego koperku

– drobno posiekana świeża natka pietruszki

– garść świeżego drobno posiekanego lubczyku

– 5 – 6 drobno posiekanych cebul szalotek

– 2 ząbki czosnku

– sól pietruszkowa

– pieprz

– bułka tarta

masło klarowane (najtańsze dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Bułki do hot dogów włożyć do miseczki z mlekiem, żeby się namoczyły (ok. 30 minut). Na maśle klarowanym podsmażyć szalotki ze szczyptą soli pietruszkowej. Pod koniec smażenia wycisnąć do nich czosnek, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Obrane ze skorupek zimne jajka na twardo zmiksować na jednolitą masę. Dodać surowe jajko, koperek, pietruszkę i lubczyk, świeżo starty żółty ser, odciśnięte na sitku z mleka namoczone bułki oraz szalotki z solą i czosnkiem oraz odrobinę bułki tartej do zagęszczenia masy. Dosypać do smaku sól i pieprz i wymieszać wszystko razem łyżką lub czystymi rękami. Potem uformować małe kotleciki, obtoczyć bułką tartą i smażyć na rozgrzanym maśle z obydwu stron, aż się przyrumienią!;)

Reklamy

One thought on “Kotlety z jajek

  1. Pingback: Kotlety z jajek | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s