Tikka Masala z mieloną wieprzowiną i soczewicą

Ciągle mam pewien zapas produktów firmy PATAK’S, które jakiś czas temu wygrałam. Dziś postanowiłam sięgnąć po sos Tikka Masala i stworzyć coś z mięsa mielonego, soczewicy zielonej, szalotek, czosnku oraz indyjskich przypraw. Jestem pewna, że gęsty, mięsno-warzywny sos idealnie sprawdziłby się także jako farsz do samosów lub nawet tradycyjnych polskich pierogów, ale tak wypróbuję go następnym razem. Tymczasem proponuję proste, niezbyt ostre danie (lubiącym ostrzejsze smaki polecam doprawienie sosu chilli) z ryżem!:)

SKŁADNIKI:

– ok. 35 dag mielonej wieprzowiny

– ok. 15 dag soczewicy zielonej

– 6 cebul szalotek

– 2 ząbki czosnku

– słoik sosu PATAK’S Tikka Masala (mieszkańcy Zakopanego dostaną go tylko TUTAJ lub czasami też TUTAJ)

– szczypta cynamonu w proszku

– szczypta imbiru w proszku

– szczypta przyprawy garam masala

– szczypta curry

– kilka ziarenek kardamonu

– łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego Tolonis (dostępnego TUTAJ)

– sól

– oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę zalać zimną wodą i zostawić na minimum pół godziny. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso. Jak już uzyska szary kolor, zeszklić szalotki, wycisnąć czosnek, dodać cynamon, imbir, curry, garam masalę, kardamon i sól i dusić ok. 5 minut na wolnym ogniu. Soczewicę odcedzić i wrzucić na niedużą ilość osolonej wrzącej wody. Gotować ok. 15 minut. Odcedzić wodę.Połączyć soczewicę z mięsem, szalotkami, czosnkiem i przyprawami i wymieszać. Wszystko zalać sosem Tikka Masala i łyżką jogurtu greckiego. Dusić jeszcze ok. 5 minut, cały czas mieszając. Podawać z ryżem posypanym curry!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s