Czarny makaron z białą czekoladową chmurką z truskawkami polany sosem waniliowym

Zafascynowana smakiem i wyglądem czarnego makaronu linguine (choć możemy użyć również czarnego spaghetti), postanowiłam pobawić się tym razem trochę innymi smakami, niż poprzednio. Pomyślałam, że skoro tak cudownie komponuje się on z owocami morza, efekt może być również bajeczny z resztą owoców. Oczywiście musiałam też wziąć po uwagę wygląd potrawy, czyli względy kolorystyczne. Wanilia wydała mi się znakomita, bo pasująca do czarnego makaronu zarówno jeszcze w formie laski, jak i potem doskonałego, słodkiego sosu. Połączenia serka mascarpone z roztopioną białą czekoladą nie udało mi się przewidzieć – nie miałam pojęcia, że okaże się aż tak pyszne. Samą chmurkę – z przeróżnymi owocami, na pewno świetne będą też borówki kanadyjskie – możemy z powodzeniem stosować jako deser, podając ją w pucharku. Polecam z sosem waniliowym, choć nie jest nieodzowny!;)

SKŁADNIKI:

SOS WANILIOWY:

– 3 surowe żółtka

– 2 cukry wanilinowe

– 2 łyżki cukru (maksymalnie, może być trochę mniej, jeśli nie lubimy zbyt słodkich sosów)

– 250 ml mleka

– laska wanilii

BIAŁA CZEKOLADOWA CHMURKA Z TRUSKAWKAMI:

– 2 opakowania serka mascarpone (polecam Sottile Gusto – dostaniemy go TUTAJ)

– 2 opakowania białej czekolady (polecam Alpen Gold)

– 25 ml mleka

– ok. 50 dag truskawek

– garść liści świeżej mięty

– czarny makaron linguine nero di seppia z semoliny (dostaniemy go TUTAJ)

– sól

– kilka kropli oliwy z oliwek (tanią, ale dobrą dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

SOS WANILIOWY:

Żółtka utrzeć mikserem ręcznym z cukrami na jednolitą masę. W garnku zagotować mleko z laską wanilii (wcześniej kroję ją na połowę wzdłuż, a potem na połowę wszerz tak, żeby otrzymać 4 płaskie części). Kiedy mleko zacznie się gotować, zdjąć je z gazu i postawić na nim garnek z wrzątkiem. Na tym garnku postawić garnek z gorącym mlekiem i dodać do niego żółtka z cukrem. Cały czas mieszając, gotować na parze do momentu kiedy sos stanie się gęstszy (kilka minut). Odstawić. Dopiero przed podaniem, kiedy sos zdąży przestygnąć, wyjąć kawałki laski wanilii, wydrapując z nich nożem wszystkie ziarenka wanilii do sosu.

BIAŁA CZEKOLADOWA CHMURKA Z TRUSKAWKAMI:

Bierzemy jeden garnek, do którego zmieści się cała pokruszona czekolada i drugi większy, do którego zmieści się ten pierwszy z czekoladą. Wrzątek wlewamy jedynie do drugiego, większego garnka, w którym gotujemy mniejszy garnek z samą czekoladą. Mieszać od czasu do czasu i kiedy uzyskamy płynną czekoladę bez grudek, dolać do niej mleko. Kiedy masa stanie się jednolita zdjąć ją z ognia i połączyć z serkami mascarpone. Nie musimy używać do tego miksera, ale wymieszajmy wszystko energicznie i porządnie (i postarajmy się jej nie wyjeść, bo jest naprawdę przepyszna!;)). Umyjmy truskawki i pozbawmy ich szypułek (być może te do ozdobienia talerza mogą zostać z szypułkami, ja jednak nie lubię kiedy dekoracji nie da się zjeść w całości). Te, które są ładniejsze i „zgrabniejsze” pokrójmy na pół (na płasko) i odłóżmy do dekoracji talerza. Resztę pokrójmy na ćwiartki lub drobniej i wymieszajmy z naszą białą czekoladową chmurką. Wymyjmy również kilka liści mięty. Będzie służyć również do dekoracji talerza, choć znakomicie też podkręci smak dania.
Ugotujmy makaron w lekko osolonej wodzie z kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przed podaniem potrawy zagotujmy sos waniliowy. Nałóżmy na talerz makaron, na wierz chmurkę z truskawkami, a talerz udekorujmy truskawkami i miętą. Proponuję podanie gorącego sosu waniliowego osobno!;)

4 komentarze do “Czarny makaron z białą czekoladową chmurką z truskawkami polany sosem waniliowym

  1. Pingback: Mus czekoladowy | jednopalnikowa

  2. Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa

Dodaj komentarz