Zupa bazyliowa

Uwielbiam bazylię. Zarówno jej smak, zapach, jak i urodę, którą zawsze – w kuchni będąc – podziwiam. Postanowiłam spróbować wymyślić zupę, w której bazylia odegrałaby główną rolę. Wyszła lekka, delikatna, wiosenna, aromatyczna propozycja, idealna zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Zachęcam oczywiście do przygotowania własnego pesto, ale z kupnym (na które sama byłam w tej chwili skazana) również wychodzi pyszna!;)

SKŁADNIKI:

– 4 doniczki świeżej bazylii (polecam Vital Fresh dostępną TUTAJ)

– 3 łyżki domowego pesto (jeśli nie mamy czasu go przygotować, możemy spokojnie kupić tanie i dobre zielone pesto Sottile Gusto dostępne TUTAJ)

– 300 ml domowego bulionu (najlepiej drobiowo-warzywnego)

– 2 ząbki czosnku

– świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

– 100 ml mleka

– sól (najlepiej bazyliowa, jeśli posiadamy)

– pieprz

– łyżka cukru

– kilka kropli oliwy z oliwek (tanią, ale dobrą dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Zerwać wszystkie listki bazylii, porządnie je umyć i odcedzić. Włożyć do garnka, zalać domowym bulionem, wycisnąć czosnek, dodać sok z cytryny i pesto. Zagotować, dolać mleko, a na końcu doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać z kleksem oliwy z oliwek. Jeśli chcemy, żeby była bardziej treściwa, możemy wrzucić do niej pokrojone w kostkę surowe ziemniaki lub ryż i gotować ok. 15 minut. Wszelkie grzanki również mile widziane!;)

Advertisements

One thought on “Zupa bazyliowa

  1. Pingback: Zupa bazyliowa | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s