Mus czekoladowy

Polecam pyszny, niedrogi, lekki i niezwykle łatwy do przygotowania deser – mus czekoladowy!;)

SKŁADNIKI:

– 3 tabliczki czekolady mlecznej (polecam Alpen Gold)

– opakowanie serka mascarpone (polecam Sottile Gusto – dostaniemy go TUTAJ)

– 3 jajka

PRZYGOTOWANIE:

Bierzemy jeden garnek, do którego zmieści się cała pokruszona czekolada i drugi większy, do którego zmieści się ten pierwszy z czekoladą. Wrzątek wlewamy jedynie do drugiego, większego garnka, w którym gotujemy mniejszy garnek z samą czekoladą. Mieszać od czasu do czasu i kiedy uzyskamy płynną czekoladę bez grudek. Kiedy troszkę ostygnie mieszamy ją z serkiem mascarpone oraz trzema żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli łączymy z czekoladową masą, dokładnie mieszając. Deser można przyozdobić listkiem świeżej mięty, wszelkimi przetworami z kwaśnych owoców (najlepiej z wiśni lub porzeczek), świeżymi owocami (polecam mandarynki, truskawki i borówki kanadyjskie), sosem waniliowym bądź śmietaną rozrobioną z odrobiną cukru pudru, ale nawet bez niczego jest doskonały!;)

Advertisements

One thought on “Mus czekoladowy

  1. Pingback: Mus czekoladowy | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s