Pasticcio (παστίτσιο)

Po dłuższej przerwie wracam prosto z obłędnego Thassos z całą gamą nowych greckich przepisów. Zacznę od pasticcio, czyli od rodzonego brata znanej nam moussaki. Różni się od niej jedynie zamianą ziemniaków na makaron. Oprócz ogromnej tęsknoty za wyspą i – jak zawsze – pięknych wspomnień, mam jeszcze całe mnóstwo tasyjskich przypraw, własnoręcznie zrywane i właśnie suszone liście laurowe (choć można też używać świeżych, co właśnie zrobiłam), oliwę z oliwek, oliwki throumba i miody produkowane właśnie tam oraz troszkę tamtejszego alkoholu. Nie pozostaje więc nic innego, jak gotować, gotować i gotować, a potem – jak wyjdzie – dzielić się przepisami i nieustannie zapraszać do zakupu mojego „Przewodnika po Thassos” i podróży do tego rajskiego miejsca!;)

SKŁADNIKI:

SOS BESZAMELOWY:

– łyżka masła

– 50 ml mleka

– 100 g tartego parmezanu (polecam Food & Joy dostępny TUTAJ)

– 2 jajka

– 5 łyżeczek mąki

– szczypta słodkiej papryki

– szczypta gałki muszkatołowej

– sól

– pieprz

PASTICCIO:

– 50 dag mielonego mięsa wieprzowego

– 2 bakłażany

– 2 drobno posiekane czerwone cebule

– 4 ząbki czosnku

puszka pomidorów (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– pół szklanki tartego sera (może być gouda)

– oregano

– przyprawa do moussaki (przywiozłam z Thassos, ale jeśli nie jej nie posiadamy, możemy dodać tymianek i cynamon)

– liść laurowy

– sól

– oliwa z oliwek

– makaron rurki

PRZYGOTOWANIE:

SOS BESZAMELOWY:

Rozpuścić masło w rondelku i zdjąć z ognia. Dodać mleko i jajka i porządnie wymieszać. Powoli, cały czas mieszając wsypać tarty parmezan, a potem stopniowo mąkę, aż uzyskamy gęsty krem. Na koniec posypać sos odrobiną słodkiej papryki w proszku, gałką muszkatołową, pieprzem i solą, z którą nie należy przesadzić, bo już parmezan jest słony. Delikatnie podgrzać na małym ogniu. Od mąki, mimo mieszania, mogą się nam zrobić grudki. Proponuję wszystko na koniec wymieszać mikserem ręcznym.

PASTICCIO:

Posmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie mięso do ścięcia. W ostatnim momencie dodać do niego sól, przyprawę do moussaki i rozgniecione dwa ząbki czosnku. Smażyć kilka minut i zdjąć z ognia. Osobno usmażyć na dużej ilości oleju pokrojonego w kostkę bakłażana, a potem cebule. Wszystko dodać do mięsa i wymieszać. W garnku podgrzać pomidory i wycisnąć do nich pozostałe dwa ząbki czosnku, dodać oregano, sól, liść laurowy i mięso z bakłażanem i cebulą. Wszystko dusić na mniejszym ogniu ok. 10 minut, mieszając i uważając, żeby nie przywarło.
Zagotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Posmarować dno naczynia żaroodpornego (lub garnka do pieczenia) niedużą ilością oliwy z oliwek i położyć na nim ugotowany makaron, posypując wierzch tartym żółtym serem. Potem nałożyć warstwę mięsną i sos beszamelowy na górę. Pieczemy ok. 20 minut. Grecy po wyjęciu z piekarnika odstawiają pasticcio na ok. 15 minut, żeby ostygło, bo temperatury, w których podają jedzenie różnią się od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni;)

Reklamy

3 thoughts on “Pasticcio (παστίτσιο)

  1. Pingback: Pasticcio (παστίτσιο) | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Moussaka (μουσακάς) | jednopalnikowa

  3. Pingback: Καλή όρεξη! Fotorelacja z kulinarnej podróży po Thassos | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s