Taramosalata (ταραμοσαλάτα), czyli pasta z ikrą

Taramasalata (ταραμασαλάτα), podobnie jak melizanosalata (μελιτζανοσαλατα), nie jest „sałatą”, jak by wskazywała nazwa, a pastą do smarowania chleba. Najkrócej mówiąc, jest to pasta z solonej ikry łososia – greckie słowo ταραμάς [taramas] oznacza „ikrę konserwową”. W każdej tasyjskiej tawernie dostaniemy ją za niecałe 4 € (a w supermarkecie przy odrobinie szczęścia w promocji nawet za 1 €), niestety koszt przygotowania jej samodzielnie w domu już wzrasta. Kawior to kawior – po półśrodki nie ma nawet co sięgać. Taramasalata smakuje najlepiej na kromce świeżego pieczywa delikatnie skropionego grecką oliwą z oliwek!;)

SKŁADNIKI:

– pół czerstwej pokrojonej bagietki 

– 140 g ikry łososia (polecam ikrę łososia dzikiego, dostępną w Kuchniach Świata)

– pół posiekanej czerwonej cebuli

– 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego Tolonis (więcej produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

– 1,5 łyżki siemienia lnianego mielonego (polecam len mielony złoty dostępny TUTAJ)*

– kropla greckiej oliwy z oliwek

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Namoczyć bagietkę w wodzie. Posiekaną cebulę zalać wrzątkiem i odcedzić po minucie. Odcedzoną bagietkę z cebulą i wszystkimi pozostałymi składnikami (bez soli i pieprzu) zmiksować na jednolitą masę. Po spróbowaniu doprawić solą i pieprzem!;)

* Siemię lniane jest moim sposobem na zagęszczenie pasty. Prawdopodobnie Grecy mają lepsze rozwiązania i jeśli uda mi się je odkryć, na pewno zmodyfikuję ten wpis.

Reklamy

4 thoughts on “Taramosalata (ταραμοσαλάτα), czyli pasta z ikrą

  1. Pingback: Taramasalata (ταραμασαλάτα), czyli pasta z ikrą | FlyB - Kulinaria

    • Bardzo ją lubię. Od kogoś bardziej doświadczonego dowiedziałam się, że to nieszczęsne siemię lniane (nieszczęsne, bo nie greckie, choć z nim też jest bardzo smacznie) można zastąpić… większą ilością oliwy, czerstwej bułki i długim, długim mieszaniem. Aż nie umiem sobie tego wyobrazić, ale chyba to będzie podobnie, jak z majonezem. Więc będę do skutku próbować dojść do greckiego ideału 😉

  2. Pingback: Καλή όρεξη! Fotorelacja z kulinarnej podróży po Thassos | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s