Smażona feta z sezamem i miodem (σαγανάκι με μέλι και σουσάμι)

Smażoną fetą z sezamem i miodem po raz pierwszy zachwyciłam się na Thassos w doskonałej tawernie Simi. Okazało się, że w domu można osiągnąć identyczny efekt, całkiem niedużym kosztem. Oczywiście wskazany jest do niej tasyjski miodek i aromatyczna grecka przyprawa, ale i bez nich damy radę przygotować tę pyszną i oryginalną przekąskę/przystawkę/podwieczorek, oczarowując podniebienia wszystkich gości!;)

SKŁADNIKI:

– opakowanie oryginalnej greckiej fety

– garść greckiej przyprawy do fety lub – jeśli jej nie mamy – suszone: oregano, pietruszka oraz pieprz i sól

– mąka

– dwa surowe jajka

sezam biały (dostępny TUTAJ)

oliwa z oliwek (tanią, ale dobrą dostaniemy TUTAJ) do smażenia

– miód (najlepiej piniowy)

PRZYGOTOWANIE:

Fetę przekroić w poprzek tak, by uzyskać dwa cieńsze plastry. Każdy z nich obtoczyć przyprawą do fety, a potem zanurzyć po kolei w mące, rozbełtanych jajkach i na końcu w sezamie. Smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony kilka minut, aż się zarumieni. Po wyłożeniu na talerz, posmarować wierzch panierowanej fety miodem!;)

Advertisements

3 thoughts on “Smażona feta z sezamem i miodem (σαγανάκι με μέλι και σουσάμι)

  1. Pingback: Smażona feta z sezamem i miodem (σαγανάκι με μέλι και σουσάμι) | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Καλή όρεξη! Fotorelacja z kulinarnej podróży po Thassos | jednopalnikowa

  3. Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s