Pie z szynką i serem (πίτα με ζαμπόν και τυρί)

Pie z szynką i serem

Jedno z moich ukochanych, choć niestety niezbyt dietetycznych śniadań na greckiej wyspie Thassos stanowił tzw. „pie” z szynką i serem, popijany kefirem z lodówki. Z pewnym bólem polonistycznego serca zostawiam to słowo w wersji angielskiej, bo nie posiadamy wystarczająco wiernego odpowiednika – mówiąc najprościej, jest to wytrawnie faszerowane ciasto filo na ciepło. W każdej greckiej piekarni dostaniemy je bez trudu. Jednak jeśli zatęsknimy za nim już w Polsce, polecam samodzielne jego zrobienie. Z pozostałej części ciasta możemy np. upiec pie z fetą – na który przepis poniżej – albo fetą i szpinakiem!;)

SKŁADNIKI:

– opakowanie mrożonego ciasta filo (dostępne TUTAJ)

– 4 plastry ulubionej szynki

– 8 plastrów sera cheddar

oliwa z oliwek (tanią, ale dobrą dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozmrozić, wyjmując z zamrażarki w opakowaniu  i trzymając w temperaturze pokojowej ok. 2 godzin. Potem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia rano wyjąć z lodówki i odstawić, żeby pobyło w temperaturze pokojowej kolejne 2 godziny. Wyjąć ciasto z opakowania, odkroić z niego ¾ wszerz (pozostałą ¼ zachować) i bardzo delikatnie wyłożyć na blasze 5 płatów w następujący sposób: po jednym, który delikatnie nasmarujemy oliwą (czekającą resztę nakryć czystą, zwilżoną wodą ściereczką). Na niego nakładać kolejny. Wszystkie przełożyć oliwą, a na piątym położyć dwa razy po 2 plasterki sera, 2 plasterki szynki, kolejne 2 plasterki sera:

1. 2.3.

i przykryć kolejnym płatem ciasta, którego górę znów nasmarujemy oliwą.

4.

Kłaść pozostałe płaty ciasta w ten sam, co poprzednio sposób aż do końca. Ostatniego, górnego płatu nie smarować oliwą. Możemy, jeśli mamy ochotę, pokroić je w paski i ułożyć (sklejając oliwą) w kratkę. Wszystko razem włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut.

  • Z pozostałego ciasta możemy też zrobić pie z fetą (πίτα με φέτα):

SKŁADNIKI:

– opakowanie mrożonego ciasta filo (dostępne TUTAJ)

– ½ opakowania oryginalnej greckiej fety

oliwa z oliwek (tanią, ale dobrą dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Odłożone (pod wilgotną ściereczką) płaty ciasta przekładamy odrobiną oliwy i niewielką ilością fety aż do ostatniego płatu. Potem zawijamy wszystko w rulon i pieczemy ok. 25 minut!;)

Advertisements

2 thoughts on “Pie z szynką i serem (πίτα με ζαμπόν και τυρί)

  1. Pingback: Pie z szynką i serem (πίτα με ζαμπόν και τυρί) | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Καλή όρεξη! Fotorelacja z kulinarnej podróży po Thassos | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s