Moussaka (μουσακάς)

Moussaka jest, jak już wspominałam kilka przepisów niżej, rodzoną siostrą pasticcia. Różni się od niego jedynie spodem – w moussace są to ziemniaki, w pasticcio – makaron. Danie znakomicie uzupełnia pokrojony w kostkę ogórek zielony, posypany suszonym oregano, solą i pieprzem. Niektórzy Grecy podają to danie z kawałkiem fety. Jeśli się na to zdecydujemy, pamiętajmy, żeby kupić prawdziwą, oryginalną grecką fetę!;)

SKŁADNIKI:

SOS BESZAMELOWY:

– łyżka masła

– 100 ml mleka

– 50 g tartego parmezanu (polecam Food & Joy dostępny TUTAJ)

– 2 jajka

– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

– szczypta słodkiej papryki

– szczypta gałki muszkatołowej

– sól

– pieprz

MOUSSAKA:

– 50 dag mielonego mięsa wieprzowego

– 2 bakłażany

– 2 drobno posiekane czerwone cebule

– 4 ząbki czosnku

puszka pomidorów (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– pół szklanki tartego sera (może być gouda)

– oregano

przyprawa do moussaki (przywiozłam z Thassos, ale jeśli nie jej nie posiadamy, możemy dodać tymianek i cynamon)

– liść laurowy

– sól

– oliwa z oliwek

– niecały kilogram ziemniaków

PRZYGOTOWANIE:

SOS BESZAMELOWY:

Rozpuścić masło z mlekiem w rondelku i zdjąć z ognia. Dodać jajka i porządnie wymieszać. Powoli, cały czas mieszając wsypać tarty parmezan, a potem stopniowo mąkę, aż uzyskamy gęsty krem. Na koniec posypać sos odrobiną słodkiej papryki w proszku, gałką muszkatołową, pieprzem i solą, z którą nie należy przesadzić, bo już parmezan jest słony. Delikatnie podgrzać na małym ogniu. Od mąki, mimo mieszania, mogą się nam zrobić grudki. Proponuję wszystko na koniec wymieszać mikserem ręcznym.

MOUSSAKA:

Posmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie mięso do ścięcia. W ostatnim momencie dodać do niego sól, przyprawę do moussaki i rozgniecione dwa ząbki czosnku. Smażyć kilka minut i zdjąć z ognia. Osobno usmażyć na dużej ilości oleju pokrojonego w kostkę bakłażana, a potem cebule. Wszystko dodać do mięsa i wymieszać. W garnku podgrzać pomidory i wycisnąć do nich pozostałe dwa ząbki czosnku, dodać oregano, sól, liść laurowy i mięso z bakłażanem i cebulą. Wszystko dusić na mniejszym ogniu ok. 10 minut, mieszając i uważając, żeby nie przywarło.
Ugotować w niedużej ilości osolonej wody ziemniaki. Potem odcedzić i pokroić w talarki. Posmarować dno naczynia żaroodpornego (lub garnka do pieczenia) niedużą ilością oliwy z oliwek i położyć na nim ugotowane ziemniaki, posypując wierzch tartym żółtym serem. Potem nałożyć warstwę mięsną i sos beszamelowy na górę. Pieczemy ok. 20 minut. Serwować z pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem (posypanym oregano, solą i pieprzem) oraz kawałkiem prawdziwej greckiej fety!;)

Advertisements

2 thoughts on “Moussaka (μουσακάς)

  1. Pingback: Pasticcio (παστίτσιο) | jednopalnikowa

  2. Pingback: Moussaka (μουσακάς) | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s