Kalarepka faszerowana szpinakiem i fetą

Postanowiłam po raz kolejny wziąć udział w konkursie. Tym razem jest to konkurs marki Arla Apetina na skomponowanie dania z wykorzystaniem któregoś z produktów Apetina. Czas jego przygotowania to 3o minut. Wymyśliłam faszerowaną kalarepkę, która sama będzie znakomitą przekąską na proszonych podwieczorkach, ale może stanowić też przystawkę do większego dania lub być jego częścią. Z różnych wariantów gorąco polecam podanie jej z purée ziemniaczanym oraz gotowanymi białymi szparagami!;)

SKŁADNIKI:

– 2 kalarepki

– duża posiekana w kostkę czerwona cebula

– 150 g świeżego szpinaku baby

– opakowanie (200 g) serka Arla Apetina Classic

– 2 ząbki czosnku

– szczypta suszonego oregano

– szczypta suszonego tymianku

– pieprz

– oliwa z oliwek do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Kalarepki umyć, obrać i wrzucić – bez krojenia – do garnka z wrzącą osoloną wodą (do wody możemy też dodać szczyptę cukru). Gotować ok. 20 minut. W międzyczasie blanszować umyty szpinak, czyli zalać na niecałą minutę wrzątkiem, odcedzić, a potem zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, znowu odcedzić, pokroić i włożyć do miseczki. Serek Arla Apetina rozrobić widelcem na gładką masę i połączyć ze szpinakiem. Zeszklić na patelni cebulę, na końcu smażenia wycisnąć do niej czosnek, a potem dodać oregano, tymianek, pieprz, Apetinę ze szpinakiem, zamieszać i zdjąć z gazu. Ugotowane kalarepki odcedzić, ściąć im sam wierzch i wydrążyć, a wydrążone części oraz odcięte wierzchy pokroić na malutką kosteczkę i porządnie wymieszać z ciepłym farszem z patelni, którym następnie wypełnimy obie wydrążone kalarepki. Danie jest gotowe do spożycia!  Jeśli jednak chcemy je przygotować na zaś, bez problemu możemy je  zostawić pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu i przed podaniem włożyć do piekarnika na niecałe 5 minut!;)

30 minut z Apetiną

Advertisements

4 thoughts on “Kalarepka faszerowana szpinakiem i fetą

  1. Ostatnio przekonałam się do szpinaku. Takie danie to coś dla mnie. Wygląda niezwykle apetycznie. Muszę w wolnej chwili je koniecznie przyrządzić. Zapraszam w wolnej chwili do mnie. Pozdrowionka serdeczne i życzę miłego weekendu 🙂

  2. Do tej pory faszerowałam kalarepki tylko mięsem mielonym. Twoja propozycja bardzo mi się podoba 🙂 Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy „Czas na szpinak 5”, jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s