Krem serowo-szparagowy

Zupa

Sezon na szparagi trwa, z czego – jak co roku o tej porze – niezwykle się cieszę. Dziś proponuję swój najnowszy autorski pomysł, czyli elegancki, delikatny  i zupełnie wegetariański krem serowo-szparagowy. Zachwyci naszych gości na każdym wiosennym przyjęciu, zwłaszcza tym z okazji Dnia Matki!;)

SKŁADNIKI:

– pęczek zielonych szparagów

– pęczek białych szparagów

– świeża włoszczyzna

– 2 ząbki czosnku

– opakowanie (100 g) tartego sera Président Corregio (dostępnego TUTAJ)

– opakowanie (40 g) tartego sera Castelli Parmigiano Reggiano (dostępnego TUTAJ)

– 2 kostki (2 x 100 g) serka topionego (polecam goudę oraz edamski)

– łyżka śmietany

– łyżka masła

– suszony lubczyk

– ziele angielskie

– liść laurowy

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić i wrzucić do wrzącej, nieosolonej wody z liściem laurowym, zielem angielskim i szczyptą lubczyku. Gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać sól i pieprz (ewentualnie bulionetkę do duszonych warzyw). Wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, a potem odcedzić bulion od gotowanych warzyw (których za chwilę użyjemy). Umyte, namoczone w letniej wodzie szparagi z odkrojonymi końcówkami (białe jeszcze dodatkowo obierzmy) włożyć do garnka z gorącym bulionem i gotować ok. 15 minut. Na sam koniec gotowania wycisnąć do nich czosnek i dodać łyżkę masła. W oddzielnej miseczce zmiksować widelcem serki topione oraz tarte z dwiema chochlami bulionu i śmietaną. Zmieszać w blenderze lub mikserem ręcznym bulion z gotowanymi szparagami, ugotowaną włoszczyznę i rozpuszczone serki na jednolitą masę. W razie potrzeby dosolić i dodać pieprz. Podgrzać na małym ogniu.

Advertisements

2 thoughts on “Krem serowo-szparagowy

  1. Pingback: Krem serowo-szparagowy | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s