Bita śmietana

Z zupełnie niezrozumiałych dla mnie powodów domowa bita śmietana urosła w mojej głowie do rangi czegoś niemal niewykonalnego, co nie może się udać. Być może dlatego nawet nie podchodziłam do jej przygotowania. Tymczasem okazało się, że nic bardziej mylnego! Dwa składniki, lodówka, trochę cierpliwości (choć nie za dużo) i możemy delektować się znakomitym deserem, jakim są wszelkiego rodzaju owoce, lody, kawy i czekolady do picia pokryte delikatną warstwą pysznej własnej bitej śmietany!;)

SKŁADNIKI:

– 200 ml śmietanki 30% (najlepszą dostaniemy TUTAJ, pamiętajmy jednak, żeby wziąć ją w sklepie z lodówki)

– łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Trzepaczki do ubijania oraz śmietankę włożyć do lodówki na godzinę. Po jej upływie wlać 200 ml śmietanki do wysokiej miski i ubijać kilkanaście sekund. Dodać łyżkę cukru i znów ubijać (niedługo), do uzyskania puszystej piany!;)

Advertisements

7 thoughts on “Bita śmietana

  1. Pingback: Bita śmietana | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Lody krówkowe | jednopalnikowa

  3. Pingback: Lody kawa z mlekiem | jednopalnikowa

  4. Pingback: Lody waniliowe z polewą karmelową | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s