Zupa „Zielona cebulka”

Ostatnim moim autorskim pomysłem, z którego jestem bardzo zadowolona, jest zupa „Zielona cebulka”. To delikatny, gęsty krem z zielonej cebulki, cebuli i pora z serową nutą. Pewną ciężkość zupy niweluje kminek, którego nie musimy dać zbyt dużo – nie jest wyczuwalny w smaku – jednak dobrze o nim pamiętać!;)

SKŁADNIKI:

– 3 zielone cebulki

– por

– młoda cebula

– 200 g serka topionego (polecam goudę)

– pół szklanki maślanki lub/i mleka

– szczypta gałki muszkatołowej

– szczypta mielonego kminku

– sól z młodej cebulki

– liść laurowy

– ziele angielskie

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojone cebulki, cebulę i pora gotować z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ok. 20 minut. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie i zmiksować na gęstą masę ¾ zupy z serkami topionymi, maślanką lub/i mlekiem, gałką muszkatołową i kminkiem. Wlać zmiksowaną część do reszty zupy, dodać soli do smaku i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Podawać przyprószoną świeżym szczypiorkiem!;)

Advertisements

4 thoughts on “Zupa „Zielona cebulka”

  1. Pingback: Zupa „Zielona cebulka” | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s