Golonka na Giewońciaku

Kto z nas nie lubi zjeść czasem pysznej, tłuściutkiej goloneczki na piwie? No, niestety w moim najbliższym otoczeniu są takie osoby, jednak i one – po odkrojeniu tłustej skóry i przełożeniu jej na mój talerz – zajadają się pysznym delikatnym mięskiem z poniższego przepisu.
Ponieważ mam widok z pokoju jadalnego prosto na Giewont, przygotowuję golonkę na lokalnym piwie Giewońciak, jednak każde tradycyjnie warzone jasne piwo będzie do niej odpowiednie!;)

SKŁADNIKI:

GLAZURA:

– 250 ml piwa Giewońciak (lub jakiegokolwiek innego tradycyjnie warzonego jasnego piwa)

– 3 łyżki miodu (tani i bardzo dobry dostaniemy TUTAJ)

– 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman

– 3 łyżki musztardy sarepskiej

– rozgnieciony ząbek czosnku

GOLONKA:

– duża golonka (lub dwie małe)

– włoszczyzna na tacce

– suszony lubczyk

– suszony majeranek

– 2 ząbki czosnku

– liść laurowy

– ziele angielskie

– pieprz

– sól

– kieliszek czystej wódki

PRZYGOTOWANIE:

GLAZURA:

Połączyć wszystkie składniki.

GOLONKA:

Golonkę umyć i natrzeć lubczykiem oraz majerankiem. Włożyć z umytą i pokrojoną w kostkę włoszczyzną do nieosolonego wrzątku, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dwa obrane ząbki czosnku. Gotować godzinę, pod koniec dodać sól. Wyjąć łyżką cedzakową golonkę i warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego), obtoczyć mięso w glazurze i włożyć, razem z warzywami do piekarnika lub garna, który piecze. Polać wszystko resztą glazury i piec ok. 2 godzin. Doskonale komponuje się z purée ziemniaczano-bazyliowym (gotowe purée ziemniaczane przepuszczamy przez praskę i mieszamy z suszoną i drobno pokrojoną świeżą bazylią) oraz surówką z młodej kapusty z białą rzepą w sosie śmietanowo-czosnkowym.

Advertisements

2 thoughts on “Golonka na Giewońciaku

  1. Pingback: Surówka z młodej kapusty z białą rzepą w sosie śmietanowo-czosnkowym | jednopalnikowa

  2. Pingback: Golonka na Giewońciaku | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s