Chłodnik ogórkowy z chipsem z boczku

Na upalne dni najlepsze są pyszne, delikatne chłodniki. Dziś proponuję swoją wersję chłodnika ogórkowego podanego z chipsem z boczku!;)

SKŁADNIKI:

– duży ogórek szklarniowy

– 5 średnich ogórków kiszonych

– 3 średnie ogórki małosolne

– pęczek koperku

– ząbek czosnku

– butelka kefiru 400 g (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– opakowanie zsiadłego mleka (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– 2 szklanki maślanki (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– łyżka jogurtu naturalnego (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– sok z połowy cytryny

– sól

– pieprz

– 6 – 8 cienkich plasterków wędzonego boczku (liczba zależy od nas)

PRZYGOTOWANIE:

Plasterki boczku podsmażyć z obydwu na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią i zrobią chrupkie, a potem odstawić na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Ogórek zielony zetrzeć na grubej tarce i odsączyć z wody. Dodać do niego starte ogórki kiszone i małosolne, umyty i posiekany drobno koperek, wyciśnięty czosnek, kefir, zsiadłe mleko, maślankę, jogurt naturalny oraz sól i pieprz do smaku. Porządnie wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać z chipsem z boczku!;)

Advertisements

2 thoughts on “Chłodnik ogórkowy z chipsem z boczku

  1. Pingback: Chłodnik ogórkowy z jabłkiem i miętą | jednopalnikowa

  2. Pingback: Zielony chłodnik z groszku, awokado i ogórka z miętą | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s