Gazpacho na pomidorkach koktajlowych

Przy niemiłosiernych upałach raczę się w ciągu dnia jedynie pożywnymi i lodowatymi chłodnikami. Dziś proponuję znakomite, lekko pikantne andaluzyjskie gazpacho!;)

SKŁADNIKI:

– 50 dag pomidorków koktajlowych (pyszne dostaniemy TUTAJ)

– 2 miękkie dojrzałe pomidory (polecam malinowe)

– czerwona papryka

– 3 łyżki octu jabłkowego

– ząbek czosnku (lub 2)

– pół szklanki oliwy z oliwek

– 4 kromki białego chleba bez skórki

– garść świeżego oregano

– garść świeżej bazylii

– łyżeczka soli

– pieprz

– ogórek zielony

– pół opakowania greckiej fety (tanią, ale wystarczająco dobrą dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie przecisnąć przez sito. Sok z pomidorów na chwilę odstawić, a same pomidory wrzucić do miksera. Paprykę umyć, obrać, wyciąć z niej nasiona i pokroić ją na drobną kosteczkę. Wrzucić ją również do miksera, dodać ocet, wyciśnięty czosnek, oliwę, pokrojony w kostkę chleb, świeże zioła, cukier, sól, pieprz i zmiksować na jednolitą masę. Sok z pomidorów połączyć ze zmiksowaną masą i wymieszać. Ogórek obrać i wraz z fetą pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić je do zupy wraz z kilkoma liśćmi świeżej bazylii i świeżego oregano. Włożyć wszystko do lodówki na minimum 2 godziny. Gdyby zupa w trakcie podawania była niewystarczająco zimna, można do niej dodać kostki lodu!;)

Reklamy

6 thoughts on “Gazpacho na pomidorkach koktajlowych

  1. Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa

  2. Pingback: Zielony chłodnik z groszku, awokado i ogórka z miętą | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s