Makaron ryżowy z krewetkami w rożku z nori

Poniższy przepis to moja wariacja na temat sushi temaki, ale z makaronem ryżowym. Danie przygotowuje się bardzo prosto i przede wszystkim niezwykle szybko. Jeśli nie mamy pomysłu na atrakcyjną przystawkę, to danie sprawdzi się idealnie na wszelkiego typu przyjęciach!;)

SKŁADNIKI:

– opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– pół opakowania makaronu ryżowego 200 g

– 2 ząbki czosnku

– pęczek natki pietruszki

– łyżka sosu teriyaki (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– sos sojowy Kikkoman

– sól

– pieprz

– masło klarowane do podsmażenia (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– 2 płaty trawy nori (dostaniemy ją TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki zalać zimną wodą i odstawić na chwilę do rozmrożenia. Po kilku minutach odcedzić, przemyć krewetki na sitku i odczekać do wysuszenia. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać wyciśnięty czosnek, drobno posiekaną pietruszkę oraz krewetki i smażyć, mieszając, parę minut. Na koniec podlać odrobiną sosu sojowego i łyżką sosu teriyaki oraz posypać całość odrobiną pieprzu i – jeżeli będzie taka konieczność – soli. Połamany makaron zalać w misce wrzątkiem i wlać kilka kropli sosu sojowego. Odstawić po przykryciem na 5 minut. Po ich upływie odcedzić makaron i połączyć z usmażonymi krewetkami w czosnkowo-maślanym sosie z domieszką teriyaki i dobrze wymieszać.
Z trawy nori uformować rożek (zawijając błyszczącą stroną od zewnątrz) i napełnić go makaronem z krewetkami.

Reklamy

2 thoughts on “Makaron ryżowy z krewetkami w rożku z nori

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s