Sałatka z pomidorów, kalarepki i kiełków

Prosta, niewymagająca dużych nakładów pracy i czasu sałatka urozmaici niejeden obiad; znakomicie sprawdzi się też w roli kolacji lub lekkiej przekąski w ciągu dnia!;)

SKŁADNIKI:

– 2 pomidory

– kalarepka

– pół opakowania kiełków z brokuła (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– łyżka majonezu (jeśli nie domowego, to tani i dobry dostaniemy TUTAJ – unikajmy jednak jak ognia jakiejkolwiek wersji „light”*)

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory umyć i pokroić (bez obierania!) na plastry, a potem jeszcze wszerz i posypać solą i pieprzem. Umyć i obrać kalarepkę, pokroić w cienkie paski i połączyć z pomidorami. Dodać umyte i posiekane drobno kiełki, majonez i dobrze wszystko wymieszać!;)

* na niezwykle ciekawym spotkaniu z Ewą Wachowicz, można się było dowiedzieć trochę więcej o tłuszczach, jedną z bardzo ważnych rzeczy, które na nim padły, była przestroga, by nie kupować żadnych produktów typu „light”. Tłuszcz jest nam potrzebny, ale nie jest bardzo tani. Producenci żywności, wykluczając go z danego produktu, płacą mniej. Jednak – ponieważ tłuszcz jest też nośnikiem smaku – każdy odtłuszczony produkt jest smaku pozbawiony, więc trzeba go nadać w sztuczny sposób. Cukier nie byłby jeszcze problemem, jednak znacznie tańszy jest (czytajmy etykiety i unikajmy tej substancji!) syrop glukozowo-fruktozowy, nie posiadający żadnych substancji odżywczych.

Advertisements

One thought on “Sałatka z pomidorów, kalarepki i kiełków

  1. Pingback: Sałatka z pomidorów, kalarepki i kiełków | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s