Perkelt, czyli prawdziwy węgierski gulasz

Perkelt

Wróciwszy nie tak dawno z Budapesztu, zgłębiam tajniki węgierskiej kuchni. Pierwszym daniem, z jakim postanowiłam się zmierzyć jest perkelt (węg. pörkölt), czyli tradycyjny węgierski gulasz. Oparłam się głównie na przepisie Mistrza Roberta Makłowicza, który został podany w odcinku, do którego link umieszczam pod swoim przepisem*. Jednak pozwoliłam sobie dorzucić też coś od siebie – wykorzystałam węgierskie skarby, które nabyłam na budapesztańskiej ziemi. Oczywiście i bez ich dodatku można stworzyć wspaniałe danie, ale jeśli przypadkiem wróciliśmy z Węgier z toną tamtejszych przypraw i past, zachęcam do takiego ich wykorzystania, bo efekt jest naprawdę piorunujący!;)

SKŁADNIKI:

– 35 dag surowej pieczeni wołowej pokrojonej w drobną kostkę

– 35 dag polędwicy wieprzowej pokrojonej w drobną kostkę

– 4 słodkie papryki spiczaste pokrojone w drobną kostkę (dobre dostaniemy TUTAJ)

– czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę

– 3 cebule pokrojone w drobną kostkę

– 3 – 4 ząbki czosnku

– szczypta majeranku

– ok. 2 szklanek dobrego (najlepiej węgierskiego) czerwonego półwytrawnego wina

– łyżka śmietany

– łyżeczka mąki ziemniaczanej (jeśli chcemy się ściśle trzymać węgierskich przepisów, to bez śmietany i mąki, mnie jednak bardziej smakuje właśnie z nimi 😉 )

– sól

2 – 3 łyżki gęsiego (lub dobrego wieprzowego) smalcu

– szczypta słodkiej papryki w proszku

węgierskie skarby:

– szczypta papryki proszku Kalocsai Fűszerpaprika-őrlemény

– szczypta papryki w proszku Szegedi Paprika

– łyżka pasty z papryki Édes Anna

– łyżka pasty paprykowej Piros Arany w tubce

PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzanym smalcu zeszklić cebulę i – cały czas mieszając – połączyć z paprykami w proszku. Dodać mięso i smażyć je w wysokiej temperaturze. Jak się zetnie dodać wyciśnięty czosnek, świeże papryki i majeranek i podlać połową szklanki wina, ciągle mieszając. Zmniejszyć trochę ogień i dusić wszystko razem do czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie (ok. 50 minut), od czasu do czasu podlewając winem. Sos zabielić śmietaną z mąką i wymieszać z pastami paprykowymi oraz solą do smaku. Dusić wszystko jeszcze ok. 5 minut. Danie idealnie smakuje z purée ziemniaczanym i wszelkimi kiszonkami (to w węgierskim stylu) lub mizerią, którą polecam, bo się świetnie komponuje z gulaszem!;)

*„Makłowicz w podróży” odc. „Węgry – Budapeszt – Jubileuszowy”

Advertisements

5 thoughts on “Perkelt, czyli prawdziwy węgierski gulasz

  1. Pingback: Perkelt, czyli prawdziwy węgierski gulasz | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Langosz | jednopalnikowa

  3. Pingback: Co przywieźć z Węgier? | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s