Langosz

Kolejnym węgierskim przysmakiem, który zachwycił mnie już kilka lat temu w Miszkolcu, jest langosz, czyli ziemniaczano-mączny placek, przypominający w smaku trochę indyjską bhaturę lub wytrawnego pączka. Bardzo chciałam odtworzyć jego smak – w sukurs przyszedł znakomity przepis z internetu (oryginał TUTAJ), który minimalnie i nieznacznie zmieniłam. Wyszło pycha!
Langosz jest idealnym rozwiązaniem, kiedy przygotujemy za dużą porcję purée ziemniaczanego, której nie zjemy, ale nie chcemy jej wyrzucać. Idealnie pasuje do perkeltu, doskonały jest również ze śmietaną, tartym serem (polecam węgierski ser wędzony) i oliwą z czosnkiem. Liczba możliwości podania langosza jest nieograniczona!;)

SKŁADNIKI:

– 400 g lekko osolonego purée ziemniaczanego ubitego ze śmietaną i masłem (jeśli chcemy trzymać się oryginału, wystarczy 150 g)

– ok. 500 g mąki

– 1,5 saszetki suszonych drożdży w proszku (jedna saszetka = 7 g)

– łyżeczka soli

– 3 łyżki cukru

– 100 ml ciepłego mleka

– 200 ml zimnego mleka

– 2 łyżki oleju

– dobry smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać drożdże i cukier z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut. Do większego naczynia wsypać mąkę, sól,  purée ziemniaczane, olej i drożdże z mlekiem i cukrem. Całość wymieszać i dolać do niej resztę mleka i ugniatać (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Gotową uformowaną kulę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę. Po jej upływie podzielić ciasto na 6 części, uformować okrągłe placki i smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony aż się zarumienią. Podawać ze śmietaną, tartym żółtym serem i oliwą z czosnkiem lub perkeltem albo czymkolwiek, co przyjdzie nam do głowy!;)

Advertisements

4 thoughts on “Langosz

  1. Pingback: Langosz | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Co przywieźć z Węgier? | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s