Chłodnik ogórkowy z jabłkiem i miętą

Nie jestem przesadną wielbicielką słodkich zup, ale wymyśliłam chłodnik, który w te najgorętsze dni sprawdził się znakomicie, orzeźwiając i ciesząc delikatnym, intrygującym smakiem. Jest to już drugi na tym blogu, obok wytrawnego chłodnika ogórkowego z chipsem z boczku przepis na chłodnik z ogórków, choć prawdopodobnie nie ostatni!;)

SKŁADNIKI:

– 3 duże ogórki zielone szklarniowe

– 2 jabłka (polecam ligole – tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– 2 duże gęste jogurty naturalne (2 op. po 400 g – tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– garść umytych i drobno posiekanych świeżych liści mięty

– garść umytych i drobno posiekanych świeżych liści bazylii

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

– szczypta cynamonu

– łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki i jabłka umyć i obrać. Ogórki zetrzeć na tarce i nie odlewając z nich wody lekko posolić i posypać szczyptą pieprzu. Po kilku minutach zetrzeć do nich jabłka. Zalać wszystko jogurtami i dobrze wymieszać, dodając świeżą miętę i bazylię, cynamon oraz w razie potrzeby łyżeczkę cukru. Przed podaniem wstawić na godzinę do lodówki!;)

Reklamy

2 thoughts on “Chłodnik ogórkowy z jabłkiem i miętą

  1. Pingback: Chłodnik ogórkowy z jabłkiem i miętą | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Zielony chłodnik z groszku, awokado i ogórka z miętą | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s