Góralskie babeczki z ciasta francuskiego z musem kurkowym, oscypkiem i czarną porzeczką

Sezon na kurki w pełni, a że przepis na swoją ukochaną zupę kurkową i pyszny sos z kurek już opublikowałam na tym blogu, pomyślałam że czas trochę z tymi cudownymi grzybami poeksperymentować i wymyślić coś oryginalnego i innego. Owocem mojego intensywnego myślenia jest przepis na góralskie babeczki z ciasta francuskiego z musem kurkowym, oscypkiem i czarną porzeczką (którą można śmiało zastąpić brusznicami lub żurawiną z gruszką). Idealnie sprawdzą się jako przystawka przed eleganckim daniem lub oryginalna przekąska na wszelkich przyjęciach stojących. Z podanych niżej proporcji zrobimy, w zależności od wielkości form na babeczki, od 12 do 15 sztuk. Warto pamiętać, że choć na jednej babeczce ciężko poprzestać i choć są pyszne, to stanowią na tyle sycącą przegryzkę, że nie da się ich jednorazowo zjeść zbyt dużo!;)

SKŁADNIKI:

– opakowanie ciasta francuskiego (tanie i bardzo dobre dostaniemy TUTAJ)

– 200 g świeżych kurek (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ; poza sezonem możemy pokusić się o mrożone)

– cebula

– 0,5 szklanki bulionu drobiowego

– 2 nieobrane ząbki czosnku w łupinach

– łyżka suszonego lubczyku

– liść laurowy

– ziele angielskie

– kilka ziaren pieprzu

– sól

gęsi smalec lub masło klarowane do smażenia

– 0,5 opakowania serka mascarpone (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– jajko

– łyżka mąki ziemniaczanej

– łyżka masła

– 2 małe oscypki wędzone

– koperek świeży

konfitura z czarnej porzeczki (własna albo kupna; doskonale też sprawdzą się w tej roli: żurawina lub brusznice z gruszką)

PRZYGOTOWANIE:

Z ciasta francuskiego wyciąć kółka (lub kwadraty), włożyć do foremek na babeczki i piec 15 – 20 minut. W trakcie pieczenia delikatnie naciąć widelcem pęczniejące spody tak, żeby było sporo miejsca na mus. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Kurki umyć, wypłukać i drobno pokroić. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać kurki i smażyć ok. 5 minut. Po ich upływie zalać wszystko bulionem wymieszanym z suszonym lubczykiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i  ząbki czosnku w łupinach (odkrawamy z nich samą górę i sam dół) i dusić wszystko ok. 15 minut. Pod koniec dodać sól do smaku – może być troszkę zbyt intensywne, bo dodamy jeszcze serek mascarpone. Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i czosnek. W małym garnuszku rozpuścić łyżkę masła, wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i – energicznie mieszając – dolać odrobinę płynnego sosu z kurek. Tak przygotowaną zasmażkę połączyć z kurkami i łyżką serka mascarpone. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Żółtko połączyć z resztą serka mascarpone a z białka ubić sztywną pianę. Wszystko razem wymieszać z zimnym zagęszczonym sosem kurkowym i zmiksować na jednolitą masę w blenderze lub mikserem ręcznym. Babeczki z ciasta francuskiego wypełnić musem z kurek i wstawić do lodówki na godzinę (jeśli z braku czasu pominiemy ten punkt, babeczki również będą pyszne). Przed podaniem posypać każdą babeczkę odrobiną świeżo startego oscypka i posiekanego koperku, a na samą górę położyć pół łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki!;)

Pora na kurki 2015 Pora na kurki 2015

Advertisements

4 thoughts on “Góralskie babeczki z ciasta francuskiego z musem kurkowym, oscypkiem i czarną porzeczką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s