Zdrowa „zupka chińska”

Większość z nas ma świadomość, jak wielkim złem są błyskawiczne zupki chińskie. Jednak prawdopodobnie każdy z nas ma w gronie bliższych lub dalszych znajomych kogoś, komu nie przeszkadzają walory smakowe takowych oraz – co gorsza – cała tablica Mendelejewa w nich zawarta. Nikogo nie można do niczego przekonywać na siłę, ale jeśli martwimy się o zdrowie bliskich, zawsze możemy zaproponować im zdrową alternatywę nawiązującą smakiem do ich ulubionego (a nam spędzającego sen z powiek) produktu, naładowaną wszystkim, co zdrowe i dobre. Wyjątkiem może być makaron chiński, ale i ten stopniowo będziemy mogli zastąpić czymś lepszym. W wielkich zmianach ważne są jednak małe kroki. Nie szczędźmy natki pietruszki – zarówno tej dodanej do gotowanego bulionu, jak i świeżej, którą posypiemy całość – pietruszkowe niejadki i tak skupią się na intensywności zupy, nie zauważając przemyconej w zielonym solidnej dawki wapnia, magnezu, potasu i żelaza!;)
Jeśli chodzi o aspekt czasowy, zawsze możemy zrobić większą porcję bulionu raz i odpowiednio doprawiony zamrozić w porcjach. Późniejsze przygotowanie zupki z mrożonki zajmie dokładnie tyle samo czasu, co zrobienie tej kupionej w sklepie, a będzie dla wszystkich zdecydowanie lepsze i zdrowsze!;)

SKŁADNIKI:

– 4 szklanki świeżo ugotowanego bulionu drobiowo-wołowo-warzywnego (na kościach i z lubczykiem)

– 2 – 3 łyżki mieszanki warzyw suszonych

– 2 łyżki suszonego lubczyku

– 1 ząbek czosnku w łupinie

– świeża natka pietruszki

– szczypta imbiru

– szczypta chilli

– szczypta curry

– makaron chiński mie (dostępny TUTAJ i TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowany, aromatyczny rosół odcedzić i 4 szklanki czystego bulionu wlać do rondelka. Wrzucić do niego suszone warzywa, lubczyk, ząbek czosnku w łupinie, pół świeżej natki pietruszki posiekanej drobno, imbir, chilli i curry. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Po ich upływie wyjąć czosnek w łupinie i zalać gorącą zupą połamany makaron. Odczekać chwilkę, aż zmięknie i podawać z garścią świeżej posiekanej natki pietruszki!;)

Reklamy

3 thoughts on “Zdrowa „zupka chińska”

  1. Pingback: Zdrowa „zupka chińska” | FlyB - Kulinaria

  2. Widziałem ostatnio ten makaron mie w wersji gryczanej/razowej w Piotrze i Pawle, więc można jeszcze zdrowiej 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s