Chrupiący kurczak w cieście z czarnym sezamem duszony z melonem, dynią i mango

Dość nieoczekiwanie pojawiła się w mojej głowie myśl o połączeniu kurczaka z mango – w szale tworzenia powstało danie, na które przepis podaję niżej. Wyszła ciekawa, oryginalna i zaskakująca kompozycja, która szybko zaskarbiła sobie prawdziwych fanów wśród wszystkich, których nią poczęstowałam!;)

SKŁADNIKI:

MARYNATA:

– ok. 80 dag filetów z kurczaka

– 200 ml mleczka kokosowego (dostępnego TUTAJ)

– świeży imbir (kawałek wielkości połowy kciuka)

– ząbek czosnku

– sól

– pieprz

CIASTO DO KURCZAKA:

– 2 jajka

– maksymalnie 0,5 szklanki wody gazowanej

– maksymalnie 0,25 szklanki mleczka kokosowego (dostępnego TUTAJ)

– maksymalnie szklanka mąki

– 2 łyżki sosu z soją i imbirem (dostępnego TUTAJ)

– 2/3 opakowania czarnego sezamu (dostępnego TUTAJ)

– sól

– pieprz cytrynowy

CAŁE DANIE:

– ok. 80 dag dyni

– połowa melona galia

– mango

– 2 cebule białe

– reszta mleczka kokosowego (maksymalnie do dania potrzebujemy 400 ml)

– łyżeczka cukru trzcinowego

– szczypta kurkumy

– szczypta słodkiej papryki

– limonka

– olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

MARYNATA:

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i natrzeć solą oraz pieprzem. Mleczko kokosowe wlać do miski, wrzucić do niego pokrojony na kawałki imbir, przecięty w poprzek czosnek i pokrojonego kurczaka. Schować przykrytą miskę do lodówki na minimum 2 godziny, choć najlepiej na całą noc.

CIASTO DO KURCZAKA:

Jajka rozbełtać z wodą gazowaną, mleczkiem kokosowym i mąką – nie podaję dokładnych proporcji, bo wiele zależy od samych jajek. W konsystencji ciasto powinno być gęstsze, niż na zwykłe naleśniki. Dodać sos sojowo-imbirowy, czarny sezam, odrobinę soli i pieprz cytrynowy.

CAŁE DANIE:

Dynię, melona i mango obrać i pokroić w kostkę. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 – 70 minut. Kurczaka odcedzić z marynaty, wyjąć kawałki czosnku i imbiru (można odcedzić powtórnie, żeby nie był zupełnie mokry) i zanurzyć całość w świeżo przygotowanym cieście. Smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Usmażone mięso w cieście wyłożyć na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i włożyć ją do garnka wraz z upieczonymi: dynią, melonem i mango. Wlać do nich resztę mleczka kokosowego,  cukier trzcinowy, kurkumę, słodką paprykę i świeżo wyciśnięty sok z limonki i podgrzać na małym ogniu. Na samym końcu dodać kurczaka w cieście. Podawać z ryżem. Polecam udekorowanie całości resztą czarnego sezamu i plastrem limonki!;)

Reklamy

3 thoughts on “Chrupiący kurczak w cieście z czarnym sezamem duszony z melonem, dynią i mango

  1. Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s