Jednopalnikowe fish & chips

Nie będzie to tradycyjne odwzorowanie angielskiej potrawy fish & chips, co myślę, że większości z nas nie powinno specjalnie zmartwić. Po raz pierwszy spróbowałam zmierzyć się z frytkami i nie ukrywam, że popełniłam przy nich podstawowy błąd – nie użyłam ziemniaków starych. Jednak wyszło coś bardzo pysznego, więc publikuję ten przepis. Jeśli zrobimy go z ziemniaków starych, powinny wyjść klasyczne złociste, chrupiące frytki. Jeśli zrobimy je z ziemniaków nieco młodszych, wyjdą nam pyszne, delikatne frytki odrobinę przypominające smakiem ziemniaki opiekane. Doskonale pasuje do nich sos czosnkowy, w którym dobrze je maczać. Danie jest banalnie proste i szybko się je robi (całe, łącznie z sosem), a co najważniejsze, jest naprawdę przepyszne!;)

SKŁADNIKI:

– sos czosnkowy – przepis TUTAJ

– duży płat filetowanego dorsza (lub 2 małe)

– mąka pszenna

– 6 – 8 dużych ziemniaków

– tymianek suszony

– rozmaryn suszony

– sól

– pieprz

– 1 l oleju rzepakowego (tani ale dobry dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, obrać, osuszy, pokroić w paski i jeszcze raz osuszyć. Wlać prawie całą zawartość oleju (zostawiając coś na rybę) do głębokiego garnka i poczekać aż olej zacznie wrzeć. Wtedy wrzucić nasze słupki ziemniaków i smażyć na głębokim tłuszczu ok. 15 – 20 minut (najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy się przyrumieniły i czy przypadkiem nie są już gotowe). Kiedy będą już dobre, wyłowić frytki łyżką cedzakową i rozłożyć na ręczniku papierowym, by ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Rybę osuszyć (lub – jeśli była mrożona – rozmrozić i osuszyć), natrzeć niedużą ilością soli i pieprzu a potem obtoczyć z obu stron w mące. Smażyć na gorącym oleju z obu stron, aż przestanie być surowa. Frytki posypać mieszanką soli (najlepiej morskiej), tymianku, rozmarynu i pieprzu. Gdyby były dobre w smaku, ale zbyt mało rumiane albo zbyt oleiste, polecam włożenie ich jeszcze do rozgrzanego piekarnika lub garnka do pieczenia  (z przyprawami) na ok. 5 minut, by je troszkę wysuszyć. Podawać z sosem czosnkowym – najlepiej w oddzielnej miseczce – i korniszonami, ogórkami kiszonymi, marynowanymi grzybami lub kapustą kiszoną!;)

Advertisements

One thought on “Jednopalnikowe fish & chips

  1. Pingback: Jednopalnikowe fish & chips | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s