Zrazy wołowe zawijane z korniszonem, grzybami, boczkiem i musztardą francuską

Naszła mnie ostatnio ogromna ochota na zrazy. Ponieważ jeszcze nigdy nie zmierzyłam się z tym daniem, pomyślałam, że to bardzo dobry powód, by się za nie zabrać. Zdaję sobie sprawę z tego, że ile kucharek, tyle przepisów na tę potrawę. Sama też wymyśliłam zrobienie ich troszeczkę po swojemu i okazały się naprawdę pyszne!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 1 kg Rostbefu lub steku (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– 10 dużych pieczarek

– 15 dag pokrojonego w kostkę boczku wędzonego parzonego

– garść odcedzonych korniszonów

– pół garści odcedzonych kaparów

– posiekana w kostkę cebula

– posiekana w kostkę cebula czerwona

– 20 g sera gouda z pomidorami i ziołami (dostępnego TUTAJ i TUTAJ)

– suszony lubczyk

– słoiczek musztardy francuskiej

– śmietana

– mąka pszenna

– 2 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– ziele angielskie

– sól

– pieprz

– 2 szklanki bulionu grzybowego (lub kostka grzybowa rozpuszczona w 2 szklankach wrzątku)

– olej rzepakowy do smażenia mięsa

– masło klarowane do smażenia cebuli i pieczarek

* wykałaczki

PRZYGOTOWANIE:

Korniszony pokroić w kostkę i połączyć z kaparami. Dodać do nich czerwoną cebulę i pokrojony w kostkę ser gouda. Na maśle klarowanym zeszklić zwykłą cebulę i 6 posiekanych pieczarek. Dodać je do reszty farszu. Na końcu podsmażyć boczek (na jego własnym tłuszczu). Połączyć wszystko ze sobą i odstawić. Mięso pokroić w bardzo cienkie plastry i porządnie rozbić. Posypać jedną stronę lubczykiem, potem nasmarować ją musztardą, a na końcu nałożyć farsz po stronie, od której zaczniemy zawijanie. Przykryć farsz mięsem z obu stron (krótsze boki farszu) i zacząć zawijanie. Zawinięte boki zrazów zabezpieczyć dwiema lub trzema wykałaczkami. Smażyć zrazy z obu stron na rozgrzanym oleju (polecam zacząć od strony z wykałaczkami). Kiedy już mięso z zewnątrz się zetnie, przełożyć do dużego garnka, garnka do pieczenia lub żaroodpornego naczynia do piekarnika. Dodać pozostałe 4 pieczarki pokrojone w cieniutkie plastry, cały sos z patelni, bulion grzybowy, pokrojony wzdłuż czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ewentualnie odrobinę soli, ale z tym bym uważała – słony jest już boczek i bulion grzybowy, łatwo przesadzić. Dusić (lub piec) ok. 60 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie oraz nasze zrazy, z których pozbędziemy się wykałaczek. Sos (polecam wyjęcie z niego na chwilę pieczarek) zmiksować ze śmietaną i odrobiną mąki (choć nie jest to konieczne) na jednolitą masę. Włożyć z powrotem pieczarki. Zrazy podawać polane gorącym sosem sosem, najlepiej z kluskami śląskimi i ćwikłą!;)

Advertisements

6 thoughts on “Zrazy wołowe zawijane z korniszonem, grzybami, boczkiem i musztardą francuską

  1. Pingback: Zrazy wołowe zawijane z korniszonem, grzybami, boczkiem i musztardą francuską | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Kluski śląskie | jednopalnikowa

  3. Pingback: Ćwikła | jednopalnikowa

  4. Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s