Placki dyniowo-kakaowe z jabłkiem podane z sosem jogurtowo-cynamonowym

Ostatnio znajoma zdradziła mi, że przyrządza placki dyniowe na słodko z plastrem jabłka. Nie podała mi dokładnego przepisu, ale niesłychanie mnie zainspirowała, więc dodałam coś od siebie i zrobiłam swoją wariację jej placków – wyszły naprawdę pyszne, doskonałe zarówno na słodki obiad, jak i deser, podwieczorek lub kolację na ciepło!;)

SKŁADNIKI:

– 1 kg dyni

– ok. 5 łyżek mąki ziemniaczanej

– 2 surowe jajka

– łyżka kakao

– saszetka cukru wanilinowego

– szczypta cynamonu

– szczypta imbiru

– łyżeczka wody gazowanej

– jabłko

– pół opakowania jogurtu greckiego (dostępnego TUTAJ)

– odrobina cukru pudru

– olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Porządnie umyć jabłko i bez obierania pokroić w cienkie plastry, wycinając nasiona. W miseczce połączyć jogurt grecki ze szczyptą cynamonu i kakao oraz cukrem pudrem i wymieszać na jednolitą masę. Umytą i obraną dynię zetrzeć na tarce i połączyć z mąką, jajkami, łyżką kakao, cukrem wanilinowym, wodą gazowaną, szczyptą cynamonu i imbiru i dobrze wymieszać. Uformować rękami placuszki i wrzucić je na rozgrzany na patelni olej. W trakcie smażenia jednej strony, umieścić na górze po plastrze jabłka. Smażyć z obydwu stron, aż się zarumienią. Podawać z sosem kakaowo-cynamonowym!;)

Sposób na dynię 2015

Advertisements

3 thoughts on “Placki dyniowo-kakaowe z jabłkiem podane z sosem jogurtowo-cynamonowym

  1. Pingback: Placki dyniowo-kakaowe z jabłkiem podane z sosem jogurtowo-cynamonowym | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s