Krem z dyni z pomarańczą

Nie planowałam specjalnej modyfikacji swojego sprawdzonego już przepisu na krem z dyni, jednak ponieważ przygotowywałam ją w tym roku  dla znacznie większej liczby gości i być może trafiłam również na bardziej, niż zazwyczaj mdłą dynię, trzeba było troszkę jeszcze inaczej mój krem podrasować. Powstała wyraźna, pikantna (wszystko zależy od tego, ile dokładnie dodamy pieprzu cayenne – miłośnicy ostrości mogą zaszaleć!), ale równocześnie delikatna, trochę słodkawa, trochę kwaskowata zupa, która doskonale rozgrzewa. Zmiana przepisu, który podawałam rok temu (znajdziemy go TUTAJ) nie jest diametralna, ale wydaje mi się, że każda z tych zup jest jednak inna, a na żadną nie brakuje tu przecież miejsca!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 2 kg umytej, obranej i pokrojonej na małe kawałki dyni

– opakowanie mrożonej włoszczyzny w paski (lub tacka świeżej)

– imbir świeży (obrany kawałek wielkości kciuka)

– ok. 600 ml mleczka kokosowego (czyli 1,5 opakowania; tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– kilka kropli mleczka Gostyń

– odrobina mleka

– 3 łyżki śmietany

– świeżo wyciśnięty sok z połowy dużej pomarańczy

– szczypta słodkiej papryki w proszku

– szczypta pieprzu cayenne

– szczypta curry

– garść suszonego lubczyku

– 2 kostki rosołowe: wołowa i drobiowa (lub szklanka własnego bulionu drobiowo-wołowego)

– ziele angielskie

– liść laurowy

– 2 ząbki czosnku

– pieprz czarny

– sól

– cukier

– kilka kropli dobrej oliwy z oliwek

– garść pestek z dyni

– garść wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę i dynię gotować 25 min. z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, czosnkiem i imbirem. Po ich upływie wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, a potem zmiksować ugotowane warzywa z czosnkiem, imbirem, pieprzem wraz z mleczkiem kokosowym, mleczkiem Gostyniem, mlekiem, śmietaną, papryką w proszku, pieprzem cayenne i curry. Krem zagotować z kostkami (lub bulionem), sokiem z pomarańczy i lubczykiem. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku oraz odrobinę oliwy z oliwek. Podawać z pestkami dyni oraz wiórkami kokosowymi!;)

Advertisements

4 thoughts on “Krem z dyni z pomarańczą

  1. Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa

  2. Pingback: Kaszanka z cebulką, czosnkiem, boczkiem, grzybami i rozmarynem, podana z musem z pieczonego jabłka | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s