Ziemniaki po chłopsku z rozmarynem

Często nie mamy bardzo dużo czasu lub/i pieniędzy na pyszny domowy obiad. Poniższy pomysł idealnie sprawdzi się w sytuacji, kiedy nasza lodówka świeci pustkami, brak nam budżetu na większe zakupy, a zależy nam na czasie i – co najważniejsze – zjedzeniu dobrego posiłku. Jeśli nie lubimy czosnku, z powodzeniem możemy go pominąć (choć bardzo fajnie podkręca smak). Polecam popijanie ziemniaków zsiadłym mlekiem lub kefirem!;)

SKŁADNIKI:

– 5 średnich ziemniaków

– ok. 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w małą kostkę

– drobno posiekana cebula

– gałązka świeżego rozmarynu (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– 1 lub 2 ząbki czosnku

– kawałek masła

– łyżka śmietany

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Gotować umyte i obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. Po ich upływie odcedzić ziemniaki, połączyć z masłem i śmietaną i ubić na jednolite purée. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, przepuścić przez praskę. Boczek usmażyć na skwarki na patelni bez tłuszczu (tłuszcz bardzo szybko wytopi się z boczku). Pod koniec smażenia położyć na patelni gałązkę świeżego rozmarynu. Skwarki z boczku zdjąć z patelni i przełożyć na nią cebulę, nie wylewając tłuszczu z boczku i nie usuwając gałązki rozmarynu. Zeszklić cebulę, dodając do niej odrobinę soli. Zeszkloną cebulę połączyć z purée ziemniaczanym i wycisnąć do nich czosnek. Podawać ziemniaki posypane boczkiem, najlepiej ze zsiadłym mlekiem lub kefirem!;)

Reklamy

One thought on “Ziemniaki po chłopsku z rozmarynem

  1. Pingback: Ziemniaki po chłopsku z rozmarynem | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s