Pulpety z łososia z sosem koperkowym

Łosoś jest doskonałą, zdrową i lubianą przez większość ludzi rybą. Sprawdzi się więc idealnie na wigilijnym stole, jako alternatywa dla karpia, za którym nie każdy przepada z powodu ości lub mitów o jego bagiennym smaku (nieskromnie stwierdzę, że kto spróbował mojego karpia na Wigilię,  przestaje mieć opory i ze zdziwieniem stwierdza, że karp mu jednak smakuje 😉 ).
Pulpety z łososia polecam jako pyszne, szybkie i bardzo zdrowe danie – z jednej strony niezwykle domowe i proste, z drugiej tak subtelne i wykwintne w smaku, że może zawojować niejedno eleganckie przyjęcie. Proponuję je też na Wigilię, bo jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a przy smażonym karpiu, smażonej cebulce do pierogów z kapustą i grzybami i dużej ilości potraw, których nie spożywamy na co dzień, dobrze mieć w zasięgu również lekki, gotowany posiłek!;)

SKŁADNIKI:

PULPETY:

– 60 dag świeżego łososia ze skórą (odcinamy skórę, którą użyjemy do robienia sosu)

– 15 dag łososia wędzonego na zimno (dostępnego TUTAJ)

– 3 pęczki koperku

– surowe jajko

– kilka kropli soku z cytryny

– sól himalajska (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– 2 czerstwe bułki

– mleko

– pieprz ziołowy

– bułka tarta

SOS:

– odcięta skóra łososia

– 3 – 4 pęczki koperku

– ok. 2 szklanek bulionu warzywnego (lub wrzątku z kostką warzywną)

– liść laurowy

– szczypta suszonego lubczyku

– ziele angielskie

– kilka ziarenek pieprzu

– opakowanie jogurtu greckiego (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– masło

– mąka

PRZYGOTOWANIE:

PULPETY:

Bułki włożyć do miski i zalać mlekiem. Świeżego i wędzonego łososia umyć, drobno pokroić i zmiksować na jednolitą masę. Dodać do niej drobniutko posiekany koperek, kilka kropli soku z cytryny, sól himalajską, pieprz, surowe jajko i odcedzoną bułkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę bułki tartej i formować w rękach niewielkie kulki. Zagotować domowy bulion lub wodę z kostką warzywną i wrzucić na wrzątek pulpety. Gotować ok. 3 – 5 minut, a potem wyłowić.

SOS:

Zagotować gotowy bulion (lub wodę z kostką), dodać liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz i skórę łososia. Gotować na małym ogniu ok. 5 – 7 minut. Po tym czasie odcedzić bulion. Dodać do klarownego drobno posiekany koperek i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Na końcu zabielić sos całym opakowaniem jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. W oddzielnym rondelku roztopić kawałek masła, połączyć go z mąką i kiedy zasmażka będzie dostatecznie gęsta, zalać odrobiną rzadkiego sosu i energicznie zamieszać. Zasmażkę dodać do sosu, zamieszać i gotować całość na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Pulpety podajemy odgrzane w gorącym sosie!;)

*Ważne, żeby przechowywać w lodówce pulpety oddzielnie od sosu. Zarówno pulpety, jak i sos można zamrozić (sos jednak tylko na kilka dni, pulpety mogą leżeć zamrożone nawet miesiąc), jednak również oddzielnie.
Polecam też zamrażanie każdego pulpeta osobno, a potem włożenie zamrożonych do jednego worka lub pudełka – w ten sposób możemy rozmrozić później tylko tyle, ile zdołamy zjeść, co zwłaszcza przy suto zastawionym świątecznym stole może być radą cenną!;)

Advertisements

2 thoughts on “Pulpety z łososia z sosem koperkowym

  1. Pingback: Pulpety z łososia z sosem koperkowym | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s