Muszle makaronowe nadziewane podgrzybkami z kurczakiem

Od jakiegoś czasu chodziły za mną duże makaronowe muszle, które można by nafaszerować czymś bardzo dobrym i zapiec. Dziś postanowiłam spróbować swoich sił, nadziewając makaron pysznym podgrzybkowym sosem z aromatycznym kurczakiem. Dla przełamania smaku dodałam nasiona granatu, które okazały się wręcz idealne. Gorąco polecam Wszystkim to danie!;)

SKŁADNIKI:

– filet z piersi kurczaka (podwójny)

– ziele angielskie

– liść laurowy

– kilka ziaren czarnego pieprzu

– dwie krople octu

– opakowanie mrożonych podgrzybków (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– drobno posiekana cebula czosnkowa

– 4 ząbki czosnku

– pęczek natki pietruszki

– szczypta suszonego tymianku

– szczypta suszonego rozmarynu

– łyżka śmietany

– 160 ml słodkiej śmietanki

– szklanka domowego bulionu na grzybach (lub wrzątku z rozpuszczoną kostką grzyby leśne)

– sól (polecam himalajską)

– pieprz czarny mielony

makaron duże muszle (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– pół świeżego granatu (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– mąka

– masło

– olej rzepakowy

– kawałek sera gouda (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– 2 małe białe oscypki

PRZYGOTOWANIE:

Rozmrozić podgrzybki. Filety z kurczaka umyć, odkroić z nich błonki i pokroić drobno w maleńką kosteczkę. Wymieszać w misce z solą i pieprzem, a potem wlać do niej letnią przegotowaną wodę, dodać jeden przekrojony na pół ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, kilka kropli oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek) oraz kilka kropli octu. Zostawić mięso w marynacie na minimum 30 minut. Zupełnie rozmrożone podgrzybki dokładnie umyć i wysuszyć. W razie potrzeby pokroić na duże kawałki. Wyjąć kurczaka z marynaty, odcedzić, osuszyć oraz wyjąć ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy i czosnek. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju ok. 10 minut. W razie potrzeby pod koniec smażenia jeszcze odrobinę dosolić. Zeszklić na maśle cebulkę, dodać podgrzybki i smażyć ok. 5 minut. Zalać wszystko bulionem, dodać kurczaka, umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki, tymianek, rozmaryn, resztę wyciśniętego czosnku i pieprz i gotować ok. 10 minut, a na końcu zabielić śmietanką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną mąki.
Ugotować makaron al dente (wg wskazań na opakowaniu) w lekko osolonej wodzie z kilkoma kroplami oleju. Odcedzić. Faszerować każdą muszlę przygotowanym nadzieniem i włożyć faszerowane muszle do naczynia żaroodpornego lub garnka do pieczenia. Całość posypać świeżo startą goudą wymieszaną ze świeżo starym oscypkiem i piec ok. 10 – 15 minut.
Przekroić granat na pół i przełożyć naszą połówkę granatu nad miską na drugą stronę tak, by wyleciały nasiona. Odcedzić nasiona od białych błonek (te drugie wyrzucamy). Podawać danie udekorowane nasionami granatu – smakuje wtedy wybornie!;)

Reklamy

2 thoughts on “Muszle makaronowe nadziewane podgrzybkami z kurczakiem

  1. Pingback: Muszle makaronowe nadziewane podgrzybkami z kurczakiem | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s