Mus jabłkowy

Prawdopodobnie większość z nas postanowiła jeść w tym roku (no, przynajmniej w tym miesiącu 😀 ) zdrowiej i ograniczyć słodycze. Niestety to ostatnie nie jest bardzo proste, więc dobrze pomyśleć nad zdrowym zamiennikiem tychże. Dziś proponuję przepyszny i łatwy do zrobienia mus z jabłek. Podaję proporcje na 1 kg jabłek, ale można go zrobić kilka razy więcej i wekować resztę (włożyć wrzący mus do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić je i odstawić do góry dnem). Jest to też doskonała alternatywa dla szarlotki, jeśli – jak ja – nie umiemy lub/i nie mamy czasu jej zrobić!;)

SKŁADNIKI:

– 1 kg jabłek (najlepsze są kwaśne, ale tak naprawdę każde, które lubimy, będą dobre)

– nieduży kawałek świeżego, obranego korzenia imbiru (mniej więcej kostka 1cm/1cm)

– szczypta suszonego imbiru

– szczypta cynamonu

– miód

– cytryna (opcjonalnie)

– odrobina wody

– połowa opakowania ciasteczek owsianych z cukrem trzcinowym (dostępnych TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka umyć, obrać, odkroić twarde części i tak przygotowane owoce pokroić w małą kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię do smażenia bez tłuszczu lub do garnka z grubym dnem. Wlać odrobinę wrzątku, by nie przywarły, zetrzeć do nich świeży imbir, dosypać suszony imbir i cynamon. Dusić ok. 10 minut. Po ich upływie spróbować i wg smaku dodać trochę miodu i – jeśli jabłka nie były dostatecznie kwaśne – wycisnąć kilka kropli soku z cytryny. Dusić jeszcze kolejne 15 – 20 minut, aż masa stanie się jednolita. Ciasteczka owsiane pokruszyć do miski, a w niej potraktować je najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Gotowy mus zostawić do całkowitego ostygnięcia (proponuję przed podaniem włożyć go jeszcze na chwilę do lodówki). Podawać posypany  ciasteczkową kruszonką!;)

Advertisements

One thought on “Mus jabłkowy

  1. Pingback: Mus jabłkowy | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s