Aromatyczne kakao z nutą pomarańczy i chilli oraz pianką marshmallow

Na kakao po amerykańsku, z pianką marshmallow, miałam ochotę już od dawna. Dziś postanowiłam sama się z nim zmierzyć i spróbować go po raz pierwszy we własnym wykonaniu. Wyszło naprawdę przepyszne, głębokie, rozgrzewające, intrygujące i szlachetne, a roztapiających się na nim pianek wprost nie da się opisać!;)

SKŁADNIKI:

– niecałe 2 szklanki mleka

– kilka kropli mleczka zagęszczonego niesłodzonego

– 4 łyżki kakao (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– 0,5 opakowania pianek JOJO

– świeżo starta skórka z ½ pomarańczy

– świeżo starta skórka z ¼ cytryny

– obrany i starty kawałek świeżego imbiru (wielkości mniej więcej 1 cm/1 cm)

– szczypta chilli

– szczypta cynamonu

– miód (do smaku)

PRZYGOTOWANIE:

Garść pianek pokroić w drobną kostkę. Zagotować na małym ogniu mleko z mleczkiem zagęszczonym. Rozpuścić kakao, cały czas mieszając i dodać skórkę pomarańczową, cytrynową, tarty imbir, chilli i cynamon oraz odrobinę miodu do smaku (kakao nie może być zbyt słodkie, bo dodamy jeszcze pianki). Wszystko doprowadzić do wrzenia, mieszając i zdjąć z ognia. Przelać przez sitko do imbryczka, a potem nalewać do filiżanek. Na samym końcu posypać pianką marshmallow!;)

Reklamy

5 thoughts on “Aromatyczne kakao z nutą pomarańczy i chilli oraz pianką marshmallow

  1. Pingback: Aromatyczne kakao z nutą pomarańczy i chilli oraz pianką marshmallow | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s