Lekki bakaliowo-jogurtowy deser z domowym karmelem

Czasem najdzie nas ochota na coś słodkiego lub wpadną niezapowiedziani goście, kiedy akurat nic w domu nie mamy. Na takie i inne okazje polecam pyszny i bardzo lekki deser na bazie jogurtu greckiego. Idealnie dopełnia go wyśmienity domowy karmel (przepis Gordona Ramseya cytowany tutaj), a przygotowanie całości zajmie nam dosłownie kilka minut!;)

SKŁADNIKI:

– garść suszonego mango (dostępnego TUTAJ)

– garść kandyzowanego ananasa (dostępnego TUTAJ)

– garść orzechów brazylijskich

– 400 g jogurtu greckiego (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– 120 g cukru

– 200 ml śmietanki 30%

– 0,5 łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE:

Na lekko rozgrzaną i suchą patelnię wsypać cukier. Nie mieszać, zmniejszyć ogień i poczekać aż się skarmelizuje (ok. 5 minut). Można od czasu do czasu potrząsać patelnią. Jak już będzie w całości brązowy, dodać odrobinę śmietanki, energicznie zamieszać do uzyskania jednolitej masy, a potem stopniowo i powoli dodawać resztę śmietanki oraz sól. Gotować ok. 2 – 3 minut, mieszając, by masa stała się jednolita i bez grudek. Zdjąć z gazu. Do szklanego naczynia (polecam kieliszki do wina) wsypać odrobinę suszonego mango i odrobinę kandyzowanego ananasa. Przykryć je szeroką warstwą jogurtu greckiego, polać  domowym karmelem, a wierzch posypać rozdrobnionymi (polecam tłuczek do mięsa) orzechami brazylijskimi!;)

Advertisements

2 thoughts on “Lekki bakaliowo-jogurtowy deser z domowym karmelem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s