Pierogi z wątróbką

Wątróbka jest jednym z najtańszych i równocześnie najzdrowszych dań, jakie możemy sobie wyobrazić. Do tego – odpowiednio przyrządzona – jest naprawdę przepyszna. Sekretem, o czym już kiedyś pisałam, jest wymoczenie jej wcześniej w mleku. To dodaje jej delikatności i usuwa nieprzyjemny posmak. Moją dzisiejszą propozycją są pierogi z wątróbką, kaszą i lubczykiem. Niewiarygodnie tania, sycąca i smakowita potrawa, którą można przygotować w większej ilości, a potem zamrozić to, czego nie zdołamy zjeść. Podana z doskonałą omastą lub/i śmietaną jest naprawdę idealnym pomysłem na tani i wyśmienity obiad!;)

SKŁADNIKI:

FARSZ:

– 70 dag wątróbki indyczej

– 30 dag wątróbki kurzej

– duża cebula czosnkowa

– woreczek kaszy jęczmiennej mazurskiej (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– sól morska

– pieprz czarny

– szczypta suszonego lubczyku

– olej rzepakowy

– mleko

CIASTO:

mąka pszenna (tanią dostaniemy TUTAJ)

– sól

– woda gazowana

OMASTA:

– 2 duże cebule czosnkowe

– ok. 15 dag dobrego wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ:

Wątróbkę dobrze umyć i wyciąć z niej wszystkie błonki, żyłki i żółte lub białe elementy. Włożyć do miski z mlekiem i zostawić w niej na parę godzin (polecam zostawienie wątróbki w mleku na całą noc w lodówce). Następnie odcedzić porządnie wątróbkę z mleka, posypać solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do ścięcia się mięsa. Cebulę posiekać drobno i zeszklić, a potem zmiksować na jednolitą masę wątróbkę z cebulą. Ugotować w lekko osolonej wodzie kaszę wg wskazań na opakowaniu i połączyć ze zmiksowaną wątróbką z cebulą. Posypać wszystko delikatnie suszonym lubczykiem, wymieszać i odstawić.

OMASTA:

Z boczku odkroić skórę z warstwą tłuszczu. Resztę boczku i cebulę posiekać najdrobniej, jak się da. Na rozgrzanej suchej patelni rozprowadzić tłuszcz ze skóry boczku i kiedy się roztopi, zeszklić na nim cebulę i podsmażyć pokrojony boczek. Smażyć na niewielkim ogniu, aż nasza omasta przybierze postać płynnego i gęstego sosu.

PIEROGI Z OMASTĄ:

Połączyć wszystkie składniki na ciasto i chwilę je wyrabiać. Rozwałkować bardzo cienko i wyciąć szklanką kółka. Farsz układać łyżeczką na samym środku wyciętego z ciasta kółka i uformować pierogi. Gotować w osolonej wodzie z kilkoma kroplami oleju po kilkanaście pierogów na raz. Gotować do wypłynięcia. Przed wyjęciem, sprawdzić jednego pieroga, czy jest już miękki. Jeśli gotujemy większą liczbę, najlepiej zamrozić porcje na kolejne dni. Podawać ze świeżo przygotowaną omastą lub/i kleksem śmietany!;)

Reklamy

One thought on “Pierogi z wątróbką

  1. Pingback: Pierogi z wątróbką | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s