Lody waniliowe z polewą karmelową

Na początku chciałam wszystkich swoich Czytelników najgoręcej przeprosić za tak długą przerwę w publikowaniu. Dopadło mnie banalne – jak mi się najpierw wydawało – przeziębienie, które jednak mnie przykuło do łóżka na niespodziewanie długi czas. Odbiło się to niestety na obowiązkach blogowych, za co raz jeszcze bardzo przepraszam.

Wracam z pysznymi i bardzo prostymi lodami na te cieplejsze dni. To idealny, lekki i prosty deser, którym zachwycimy zarówno domowników, jak i proszonych oraz nieproszonych gości!;)

SKŁADNIKI:

LODY WANILIOWE:

– 4 żółtka

– 330 ml śmietanki 30% (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– 1,5 opakowania cukru wanilinowego

– łyżeczka likieru waniliowego (akurat miałam doskonały likier Sheridan’s, który się znakomicie sprawdził)

POLEWA KARMELOWA:

– 120 g cukru

– 200 ml śmietanki 30%

– 0,5 łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE:

LODY WANILIOWE:

Śmietankę i trzepaczki do ubijania włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Ubić śmietanę, aż zesztywnieje i odstawić. Włożyć jajka na sekundę do wrzątku, a następnie oddzielić żółtka od białek. Żółtka porządnie ubić, a  następnie dodać do nich, ubijając, cukier wanilinowy i łyżeczkę likieru waniliowego. Połączyć je z ubitą śmietanką i jeszcze raz dobrze zmiksować. Całość wlać do pojemnika do mrożenia i włożyć do zamrażarki. Po 4 – 5 godzinach lody nadają się do spożycia. Gdybyśmy zostawili je w zamrażarce na dłużej, przed podaniem musimy je trochę rozmrozić, wkładając do lodówki. Doskonałe z bitą śmietaną!;)

POLEWA KARMELOWA:

Na lekko rozgrzaną i suchą patelnię wsypać cukier. Nie mieszać, zmniejszyć ogień i poczekać aż się skarmelizuje (ok. 5 minut). Można od czasu do czasu potrząsać patelnią. Jak już będzie w całości brązowy, dodać odrobinę śmietanki, energicznie zamieszać do uzyskania jednolitej masy, a potem stopniowo i powoli dodawać resztę śmietanki oraz sól. Gotować ok. 2 – 3 minut, mieszając, by masa stała się jednolita i bez grudek. Zdjąć z gazu. Polecam przelanie gorącego karmelu do słoiczka. Lody możemy podawać z ostudzoną polewą, ale znakomite też będą z polewą ciepłą. Jeśli do czasu podania lodów wystygnie, wystarczy włożyć słoiczek z karmelem do garnka z wrzątkiem i pogotować kilka minut!;)

Reklamy

5 thoughts on “Lody waniliowe z polewą karmelową

  1. Pingback: Lody waniliowe z polewą karmelową | FlyB - Kulinaria

  2. 😉 W gotowaniu fajne jest to, że można sobie dostosować składniki i proporcje do właśnych ubodobań 😉 Może następnym razem wyjdzie mniej słodko. A jeśli nie, to za jakiś czas wstawię przepis na drugie danie 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s