Kotlet Harnasia

Kotlet Harnasia, Bacy, Juhasa czy też góralski/tatrzański/pieniński to w gruncie rzeczy wiele nazw podobnego dania – kotleta z oscypkiem, często też boczkiem, czasem grzybami czy bryndzą, podawanego w większości karczm regionalnych. Ostatnio zainspirowała mnie pewna fenomenalna pienińska restauracja, która pod jedną z tych nazw ma w swojej karcie doskonały kotlet schabowy faszerowany bryndzą i posypywany oscypkiem. Połączenie okazało się idealne, więc postanowiłam je odtworzyć. Wyszło przepyszne, sycące, wyraziste, choć eleganckie danie, które idealnie przywołuje wspomnienie gór!;)

SKŁADNIKI:

MARYNATA DO MIĘSA:

– 2 szklanki przegotowanej wody

– 2 przekrojone wzdłuż ząbki czosnku

– liść laurowy

– ziele angielskie

– kilka ziaren czarnego pieprzu

– oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

– kilka kropli octu

KOTLET HARNASIA:

– ok. 40 dag schabu bez kości

– 1,5 opakowania bryndzy (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– pęczek natki pietruszki

– ząbek czosnku

– sól

– pieprz

– szklanka mąki

– szklanka bułki tartej

– 3 surowe jajka

– 2, 3 małe wędzone oscypki

– olej rzepakowy (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w cienkie plastry i dobrze rozbić, posolić oraz popieprzyć z każdej strony. Przygotować marynatę i włożyć do niej rozbite i doprawione kawałki schabu. Zostawić w lodówce na całą noc.
Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty, dobrze osuszyć (najlepiej przy pomocy ręczników papierowych). Bryndzę rozmieszać ze świeżo wyciśniętym czosnkiem, posiekaną drobno natką pietruszki i odrobiną pieprzu. Osuszone kotlety rozłożyć na desce (lub talerzach) i w samym ich środku umieścić kulkę farszu z brzyndzy. Kotlet złożyć w kształcie pieroga, sklejając płaty mięsa tłuczkiem. Potem zawinąć tak, by przypominał wyglądem kotlet dewolaj i panierować, czyli zanurzyć najpierw w mące, potem w rozbełtanych surowych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Wrzucić na rogrzany na patelni olej i smażyć z obu stron, aż nasze kotlety się ładnie zarumienią. Zetrzeć oscypek na tarce o grubych oczkach i podawać kotlety świeżo nim posypane!;)

Advertisements

14 thoughts on “Kotlet Harnasia

  1. Pingback: Kotlet Harnasia | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Kotlet z mozzarellą w stylu włoskim | jednopalnikowa

  3. Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s