Kotlet z mozzarellą w stylu włoskim

Kotlet z mozzarellą to danie, które wymyśliłam, żeby zrekompensować pewnemu bryndzowemu niejadkowi podawany przez siebie kotlet harnasia 😉 Zasmakowało mi samej na tyle, że postanowiłam je włączyć do swojego stałego menu. Pieczone pomidorki koktajlowe dodają mięsu delikatności i słodyczy, a aromatyczne oregano przywołuje piękne włoskie krajobrazy. Polecam serdecznie!;)

SKŁADNIKI:

MARYNATA DO MIĘSA:

–  2 szklanki przegotowanej wody

– 2 przekrojone wzdłuż ząbki czosnku

– liść laurowy

– ziele angielskie

– kilka ziaren czarnego pieprzu

– oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

– kilka kropli octu

KOTLET:

– ok. 40 dag schabu bez kości

– ok. 10 dag sera grana padano (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– pół opakowania mini kulek mozzarelli (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– pomidorki koktajlowe

– szczypta suszonego oregano

– szczypta suszonej bazylii (lub/i ziół prowansalskich)

– sól

– pieprz

– szklanka mąki

– szklanka bułki tartej

– 3 surowe jajka

– olej rzepakowy (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w cienkie plastry i dobrze rozbić, posolić oraz popieprzyć z każdej strony. Przygotować marynatę i włożyć do niej rozbite i doprawione kawałki schabu. Zostawić w lodówce na całą noc.
Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty, dobrze osuszyć (najlepiej przy pomocy ręczników papierowych). Upiec pomidorki koktajlowe (piec ok. 15 minut) i pozbawić je skórek. Osuszone kotlety rozłożyć na desce (lub talerzach) i układać na środku każdego kolejno: zioła, starty ser grana padano (ok. łyżeczki na każdy kotlet), mini kulkę sera mozzarella, upieczony i obrany pomidorek oraz posypać wszystko jeszcze raz suszonym oregano. Kotlet złożyć w kształcie pieroga, sklejając płaty mięsa tłuczkiem. Potem zawinąć tak, by przypominał wyglądem kotlet dewolaj i panierować, czyli zanurzyć najpierw w mące, potem w rozbełtanych surowych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Wrzucić na rogrzany na patelni olej i smażyć z obu stron, aż nasze kotlety się ładnie zarumienią. Gotowe kotlety posypać tartym serem grana padano i podawać w towarzystwie pieczonych pomidorków!;)

Advertisements

3 thoughts on “Kotlet z mozzarellą w stylu włoskim

  1. Pingback: Kotlet z mozzarellą w stylu włoskim | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s