Ciasto marchewkowe

Jeśli tęsknimy za słodyczami, a postanowiliśmy unikać zbyt dużych ilości cukru, równie dobrym, jak żurawinowo-kokosowe ciasteczka owsiane pomysłem będzie upieczenie ciasta marchewkowego. To, które wymyśliłam nie jest zbyt słodkie i przez niedawno przeze mnie odkrytą mąkę graham z pełnego przemiału, swoją konsystencją przypomina odrobinę grysik. Mnie to bardzo odpowiada, natomiast jeśli mamy pewne opory, wystarczy zamienić mąkę na zwykłą pszenną!;)

SKŁADNIKI:

– 4 spore marchewki

– szklanka cukru trzcinowego

– 4 plastry suszonego mango (lub papai)

– 200 ml oleju rzepakowego

– 4 jajka

– 2 szklanki mąki pszennej graham z pełnego przemiału (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ i TUTAJ)

– ¼ szklanki wody

– łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki umyćm obrać, zetrzeć na drobnych oczkach i zostawić. Mąkę połączyć z olejem, cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia i wodą. Dodać 4 surowe żółtka, a białka ubić osobno na sztywną pianę i wlać do reszty ciasta. Dodać starte marchewki oraz zetrzeć do masy suszone owoce. Wszystko wymieszać. Włożyć do piekarnika lub garnka do pieczenia i piec 45 minut!;)

Reklamy

7 thoughts on “Ciasto marchewkowe

  1. Uwielbiam marchewkowe. Moja siostra robi cudowne babeczki marchewkowe z ‚masą’ z serków Philadelphia i cukru pudru. Coś na kształt lukru, ale nie zupełnie ❤ Pyszności!

  2. Pingback: Ciasto marchewkowe | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s