Dobra Kasza Nasza

ul. Krupówki 48
http://www.dobrakaszanasza.pl

Restauracja mieści się w Willi Poraj z 1887 roku. Dużo czasu mi zajęło podjęcie decyzji o odwiedzeniu Dobrej Kaszy Naszej, bo – mimo że już dużo lat minęło – ciągle nie mogę odżałować tego, że wyprowadziła się stąd jedna z najstarszych restauracji w Zakopanem – Poraj, niezwykle popularna w dwudziestoleciu międzywojennym, słynąca niegdyś z najlepszych rydzów z patelni w mieście, awanturki zakopiańskiej i wspaniałych, światowej sławy gości, w której jadłam swój pierwszy w życiu (i prawdopodobnie również ostatni) móżdżek po staropolsku na grzance. Otworzenie tu zaraz potem pizzerii było profanacją tego miejsca, więc ucieszyło mnie, że – po zamknięciu pizzerii – wprowadziła się tu restauracja z pomysłem na siebie, dobrą nazwą, oryginalnym menu i względnie przyzwoitymi cenami.
Mam jednak po swojej wizycie trochę mieszane uczucia. Wystrój jest przepiękny, gustowny i klimatyczny, a obsługa profesjonalna i miła. Jednak diabeł czasem tkwi w szczegółach i tutaj… zdecydowanie tkwił. Goście mają do dyspozycji tradycyjne stoły i krzesła, stoły i kanapy oraz loże, przypominające trochę dawne pociągi. Sama, mając do loży pociąg, wybrałam właśnie takową. To, że była strasznie niewygodna – trudno, zdarza się. To, że siedzenie kanapy było dużo niżej, niż być powinno w stosunku do stołu – niedobrze, ale też trudno, nie wyliczyli sobie. No ale czy w takiej sytuacji serwowanie dań na deseczce, w dosyć zaskakującym, japońskim stylu, mającej cztery centymetry wysokości jest naprawdę sensownym rozwiązaniem?
Co do samej kaszy (wzięłam z karmelizowanymi jabłkami i wiejską kiełbasą – 15,90 zł) – była poprawna, ale mnie kulinarnie nie powaliła. Prawdopodobnie jedzenie jej z rękami pod sufitem również nie wpłynęło korzystnie na moją ocenę. Próbując jednak patrzeć obiektywnie: porcje nie są duże, więc cena wydaje mi się wyższa, niż by mogła być.
Reasumując: dobra kasza Wasza, ale brakuje mi tu historycznego Poraja.

JEDNOPALNIKmałyJEDNOPALNIKmały nie rekomenduję, ale można zjeść

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s